середу, 29 квітня 2015 р.

Виникнення права власності в ЗЕД контрактах



Досить часто в ЗЕД контрактах забувають про визначення моменту права власності. Це важливо з огляду на те, в який момент та за яким курсом оприбутковувати по бухгалтерському обліку товари.

За загальним правилом, право власності на товар наступає в момент його передачі покупцю. Проте слід враховувати, що у разі коли доставку здійснюється самим Продавцем, то тут діє загальне правило, якщо ж Продавець не зобов’язаний доставити товар, то право власності набувається в момент передачі його перевізнику (ст. 334 ГК України). Таке нормативне регулювання відповідно до українського законодавства.




Також слід пам’ятати, що відповідно до положень ЗУ «Про міжнародне приватне право» право власності на рухоме майно, яке знаходиться в дорозі визначається правом держави, з якого це майно відправлене, якщо інше не передбачене між сторонами. У випадку невизначеності права, в договорі купівлі-продажу (поставки) береться до уваги законодавства продавця.

У той же час Інкотермс питання визначення права власності не регламентує, натомість  регламентує питання переходу ризику випадкового знищення, перевезення, завантаження/розвантаження, страхування.

На практиці виникнення права власності в ЗЕД контрактах прив’язують до моменту отримання на складі або ж в момент завершення митного оформлення.


Отже, для уникнення проблем та різного тлумачення моменту виникнення права власності, рекомендуємо прописувати такі речі в ЗЕД контрактах.

юрист / lawyer
067 86 244 17




#трудові_спори, #податковий_адвокат, #оскарження_звільнення, #господарські_спори, #стягнення_заборгованості, #стягнення_інфляційних, #житловиселення, #АБвласоваВектор, #сімейніспори, #АдвокатськебюроВектор, #familylaw, #аліменти, #податковий_адвокат, #АБвласоваВектор, #фіктивне_підприємство, #фіктивність,  #порушення_постачальником_податкового_законодавства,

Немає коментарів: