вівторок, 19 травня 2015 р.

Державні реєстратори працюють лише на приймання форми 4 (розкриття інформації про бенефіціарів)


Юридична допомога в розкритті істотної участі, кінцевих
 вигодонабувачів, бенефіціарів
З  25 листопада 2014 року набули чинності закон, яким передбачаються ряд вимог до компаній відносно розкриття інформації про засновників-фізичних осіб.
Так, наприклад, вводиться адміністративна відповідальність за ненадання інформації, визначеної ЗУ «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців».
При зміні кінцевих вигодонабувачів / власників істотної частки державну реєстратору подається відповідна реєстраційна картка (на даний час форма такої реєстраційної картки не затверджена).
З листопада 2014 року і впродовж 6 місяців (до 25 травня 2015 року) підприємство повинно подати документи державну реєстратору про своїх кінцевих вигодонабувачів


У іншому випадку можливе застосування штрафних санкцій:
Неподання юридичною особою державному реєстратору передбаченої Законом України"Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців" інформації про вигодоодержувача (вигодоодержувачів) юридичної особи -
тягне за собою накладення на керівника юридичної особи або особу, уповноважену діяти від імені юридичної особи (виконавчого органу), штрафу від трьохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (ст. 166-11 Кодексу про адміністративні правопорушення).
Визначення поняття «кінцеві вигодоодержувачі» наведений в ЗУ «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, або фінансуванню тероризму» (дане положення набуло чинності з 25.11.2014 року).
Кінцевий вигодоодержувач юридичної особи - фізична особа, яка незалежно від формального володіння має можливість здійснювати вирішальний вплив на управління або господарську діяльність юридичної особи безпосередньо або через інших осіб, що здійснюється, зокрема, шляхом реалізації права володіння або користування всіма активами чи їх значною часткою, права вирішального впливу на формування складу, результати голосування, а також вчинення правочинів, які надають можливість визначати умови господарської діяльності, давати обов'язкові до виконання вказівки або виконувати функції органу управління, або яка має можливість здійснювати вплив шляхом прямого або опосередкованого (через іншу фізичну чи юридичну особу) володіння однією особою самостійно або спільно з пов'язаними фізичними та/або юридичними особами часткою в юридичній особі у розмірі 25 чи більше відсотків статутного капіталу або прав голосу в юридичній особі.

Отже, виходячи з аналізу даного визначення,  кінцевий вигодоодержувач повинен мати одну з  двох ознак:
1. Володіння часткою в статутному капіталі відповідної юридичній особі у розмірі 25 і більше відсотків (самостійно чи спільно з пов’язаними особами).
Або
2. Має вирішальний вплив на управління та господарську діяльність (технічно визначити вирішальність впливу на управління дуже складно, тому слід керуватися саме визначенням «кінцевий вигодоодержувач» - особа, яка має частку 25% і більше).

Істотна  участь  -  пряме  або  опосередковане  володіння часткою у  розмірі  10  і  більше  відсотків  статутного  капіталу (фонду),  10  і більше відсотків акцій або прав голосу в юридичній особі, прямий або опосередкований вплив на неї.
Підприємства, крім державних та комунальних підприємств, зобов'язані встановлювати свого кінцевого бенефіціарного власника (контролера), регулярно оновлювати і зберігати інформацію про нього та надавати її державному реєстратору у випадках та в обсязі, передбачених законом.
Термін "кінцевий бенефіціарний власник (контролер)" розуміється у значенні, що вживається в Законі України "Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення" (ст. 64-1 Господарський кодекс України).

Таким чином, з кінця листопада 2014 року компанія повинна подати державному реєстратору інформацію про кінцевого вигодоодержувача  (фізичних осіб засновків», які мають частку 25 і більше відсотків в статутному капіталі засновника) та фізичних осіб-засновників, які мають істотну частку (10 і більше відсотків володіння частки).
юрист / lawyer
067 86 244 17




#трудові_спори, #податковий_адвокат, #оскарження_звільнення, #господарські_спори, #стягнення_заборгованості, #стягнення_інфляційних, #житловиселення, #АБвласоваВектор, #сімейніспори, #АдвокатськебюроВектор, #familylaw, #аліменти, #податковий_адвокат, #АБвласоваВектор, #фіктивне_підприємство, #фіктивність,  #порушення_постачальником_податкового_законодавства,

Немає коментарів: