пʼятницю, 22 травня 2015 р.

Реєстрація місця проживання в дачному будинку


Як відомо, місце проживання фізичної особи можна зареєструвати тільки в житлових приміщеннях.
Однак нещодавно українським парламентом був прийнятий Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо переведення садових і дачних будинків у жилі будинки та реєстрації в них місця проживання» (набув чинності 27 вересня 2014 року).
Так, зокрема, законодавчі нововведення передбачають можливість проводити реєстрацію місця проживання громадян у садових та дачних будинках, що знаходяться в так званих «приміських зонах», шляхом переведення дачних і садових будинків, що відповідають державним будівельним нормам, у жилі будинки в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

Законодавець надав два місяці для приведення актів уряду до вимог закону.
Фактично існує дві великі взаємопов’язані проблеми: по-перше, дачні, садові будинки в основному знаходяться на землі, призначеній для садівництва, а не для житлової забудови; по-друге, для того, щоб зареєструвати своє місцезнаходження такий будинок необхідно ввести в експлуатацію (провести технічне обстеження, технічну інвентаризацію, подати декларацію у відповідне територіальне управленні Держархбудінспекції, отримати технічний паспорт, цілу низку дозвільних документів). Реєстрація декларації здійснюється на безоплатній основі.
Хоча законом передбачено, що рішення про переведення дачних і садових будинків в житловий фонд приймається відповідними органами місцевого самоврядування, однак на практиці це викликає чимало процедурних питань.
По суті, шлях до реєстрації місця проживання у дачному будинку закритий, якщо не було зареєстровано декларації про введення в експлуатацію та не зареєстроване право власності на нерухоме майно, однак є і інший шлях: тривалий та виснажливий – судовий (визнання права власності на дачний будинок).
Зареєструвати право власності на майно важливо з огляду на те, що без цього марно звертатися до державної міграційної служби із заявою своє місце проживання, оскільки серед документів, які подаються в міграційну службу є документ, що дає право проживати в даному житлі.

Отже, процедура реєстрації права власності на дачні будинки та реєстрація в них свого місця проживання залишається вкрай складною та заплутаною для українців, і хоча офіційні збори та мита для подачі заяв до державний органів відносно невеликі, однак основна маса дозвільної документації, яка подається до цих державних органів робиться приватними компаніями, розцінки яких диктує ринок. 

юрист / lawyer
067 86 244 17




#трудові_спори, #податковий_адвокат, #оскарження_звільнення, #господарські_спори, #стягнення_заборгованості, #стягнення_інфляційних, #житловиселення, #АБвласоваВектор, #сімейніспори, #АдвокатськебюроВектор, #familylaw, #аліменти, #податковий_адвокат, #АБвласоваВектор, #фіктивне_підприємство, #фіктивність,  #порушення_постачальником_податкового_законодавства, 

Немає коментарів: