вівторок, 15 вересня 2015 р.

Дещо про військовий облік на підприємстві


Військовий облік на підприємстві здійснюється 
або 
- безпосередньо керівником (за загальним правилом, якщо немає відповідальної особи), 
або 
- відповідним працівником кадрової служби (бухгалтерії), при цьому оформлюється (1)  наказ про делегування обліку та (2) про це зазначено в посадовій інструкції працівника. Це вважатиметься суміщенням (додаткова робота разом з основною), але посаду додатково вводити в штатний розпис не потрібно.

За ведення військового обліку передбачена надбавка до зарплати -  до 50%  посадового окладу.



Відповідальність в сфері ведення військового обліку:
1.  На роботу приймають лише осіб, які перебувають на військовому обліку, за місцем проживання.
Стаття 211-3 Кодекс про адміністративні правопорушення. Прийняття на роботу військовозобов'язаних і призовників, які не перебувають на військовому обліку
Прийняття керівниками або іншими посадовими особами підприємств, установ, організацій, колективних сільськогосподарських підприємств і навчальних закладів на роботу (навчання) військовозобов'язаних і призовників, які не перебувають на військовому обліку за місцем проживання, -

тягне за собою накладення штрафу від одного до трьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

2. Впродовж 7 днів з моменту прийняття на роботу роботодавець має повідомити військомат.  
Впродовж 5 днів з моменту зміни даних про особу в особовій картці (сімейний стан, місце проживання, службовий стан, освіта), повідомляти військомат до 5 числа наступного за місяцем, коли відбулися зміни. 

Систематично здійснювати звіряння відомостей,   зазначених  в  особових картках військовозобов'язаних і  призовників,  із  записами  у  їх військових  квитках  і  посвідченнях  про  приписку  до  призовних дільниць,  подання цих карток не  рідше  одного  разу  на  рік  до відповідних  військових  комісаріатів  для  звіряння  з обліковими даними військових комісаріатів.

Звіт подається за формою 6-Б до 30 грудня, а також проводити звірку особистих даних осіб з даними військомату, де перебуває на обліку особа. Слід зазначити, що відповідальності за ненадання інформації чинним законодавством не передбачена.

3. Неподання у військові комісаріати списків юнаків, які підлягають приписці до призовних дільниць
Стаття 211-2 Кодекс про адміністративні правопорушення.
Неподання керівниками або іншими відповідальними за військово-облікову роботу посадовими особами житлово-експлуатаційних організацій, підприємств, установ та організацій, які здійснюють експлуатацію будинків, власниками будинків, органами місцевого самоврядування, яким делеговано ведення первинного обліку військовозобов'язаних і призовників, підрозділами по роботі з кадрами підприємств, установ, організацій, навчальних закладів незалежно від підпорядкування і форм власності щорічно в строки, встановлені Міністерством оборони України, до відповідних районних, районних у місті, міських чи міськрайонних військових комісаріатів списків громадян, які підлягають приписці до призовних дільниць -

тягне за собою накладення штрафу від одного до трьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

4. За порушення в оформленні особової картки працівника відповідальності не передбачено, хоча теоретично такі дії можуть кваліфікуватися як порушення вимог трудового законодавства, за що передбачений штраф в розмірі однієї мінімальної заробітної плати (ст. 265 КЗпП України) ст. 265 КЗпП України.

Виходячи із практики, військомати дуже рідко притягають до відповідальності осіб за порушення ведення військового обліку.

Причому адміністративні правопорушення оформлюються протоколами та виносяться постанови віськовим комісаром, в суді можна лише оскаржити Постанову в порядку ст. 171-2 КАС України.







#трудові_спори, #податковий_адвокат, #оскарження_звільнення, #господарські_спори, #стягнення_заборгованості, #стягнення_інфляційних, #житловиселення, #АБвласоваВектор, #сімейніспори, #АдвокатськебюроВектор, #familylaw, #аліменти, #податковий_адвокат, #АБвласоваВектор, #фіктивне_підприємство, #фіктивність,  #порушення_постачальником_податкового_законодавства,


Немає коментарів: