суботу, 23 квітня 2016 р.

Безплатний проїзд 2016: реальність...

З прийняттям закону про Державний бюджет на цей рік, не було передбачено відшкодування перевізникам вартості проїзду пільгової категорії громадян з державного бюджету, і всі витрати лягли на плечі місцевої влади. Так виглядає децентралізація по-українські.

Натомість законопроектом № 4024, який був ветований Президентом нещодавно, передбачається фінансування з державного бюджету пільгового проїзду певних категорій населення. І хоча законопроект був ветований, проте парламент може подолати президентське вето, набравши 300 голосів. Нагадаю, що за законопроект голосували при прийнятті лише 245 народних депутатів.


Необхідно розуміти, що ЗУ «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України від 28.12.2014 N 76-VIII» з середини минулого року пільговий проїзд в громадському транспортні мають лише: (1) інваліди I та II групи, (2) дітей-інвалідів, дітей-сиріт, (3) дітей, позбавлених батьківського піклування, учнів із малозабезпечених сімей та (4) осіб, які їх супроводжують і які супроводжують інваліда I групи, учасників бойових дій.

Проте відповідно до положень Постанови КМУ від 17.05.1995 року за № 354 «Про безоплатний проїзд пенсіонерів на транспортні загального користування», то пенсіонери за віком на міському пасажирському транспорті загального користування (крім метрополітену і таксі) та приміських маршрутах мають право на безплатний проїзд.

На жаль, в українських реаліях є будь-які пільги чи права мають підкріплюватися фінансуванням з боку держави, а без цього – все є мертвим та не виконуваним.
Основна причина ветування Президентом  законопроекту це те, що кошти мають взяти з фонду, яким передбачається фінансування субсидії населення по сплаті комунальних послуг. Фактично певні видатки на соціальну сферу здійснюються за рахунок недофінансування інших напрямків.


Якщо для великих міст, в яких функціонує комунальний транспорт, відсутність державної підтримки відчуються виключно комунальні підприємства транспорту, то приватним перевізникам нічого не залишиться як зменшувати кількість пільговиків-пасажирів.


юрист / lawyer
067 86 244 17




#трудові_спори, #податковий_адвокат, #оскарження_звільнення, #господарські_спори, #стягнення_заборгованості, #стягнення_інфляційних, #житловиселення, #АБвласоваВектор, #сімейніспори, #АдвокатськебюроВектор, #familylaw, #аліменти, #податковий_адвокат, #АБвласоваВектор, #фіктивне_підприємство, #фіктивність,  #порушення_постачальником_податкового_законодавства,

Немає коментарів: