четвер, 21 квітня 2016 р.

Скасування оцінки майна при спадкуванні

Восени 2014 року був прийнятий Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо деяких питань спадкування)» за № 1709-VII від 20.10.2014 року, яким, зокрема, передбачалася передача додаткових функцій сільрадам в частині здійснення певних нотаріальних дій, а також скасовувалася обов’язкова оцінка майна, що спадкується спадкоємцями першої та другої черг спадкування, а саме: дітьми, дружиною/чоловіком, батьками, братом, сестрою, дідом, бабою).
Отже, з жовтня 2014 року була скасована обов’язкова оцінка майна, що спадкується, спадкоємцями першої та другої черг, а тому витрати щодо оформлення спадщини зменшилися власне на вартість майнової експертної оцінки, і ось з 1 січня цього року з’явилася ще можливість, не виїжджаючи із села, отримати свідоцтво на спадщину, а також здійснити дії щодо відкриття спадщини та охорони спадкового майна.



Однак не обійшлося без неприємних сюрпризів. Так, штаті відповідної сільради повинна бути відповідна посадова особа для вчинення таких нотаріальних дій, відного такої особи положення закону пред’являють певні вимоги – наявність вищої юридичної освіту, досвіду роботи у галузі права не менше трьох років, протягом року пройти стажування в державній нотаріальній конторі або приватного нотаріуса, а також навчання щодо роботи з єдиними та державними реєстрами, що функціонують в системі Міністерства юстиції України, та скласти іспит із спадкового права у порядку, встановленому Міністерством юстиції України.
Звісно, що на практиці такі посадові особи не відразу з’являться в селах, а тому доведеться як і раніше їздити селянам в райцентр та оформлювати спадщину.


юрист / lawyer
067 86 244 17




#трудові_спори, #податковий_адвокат, #оскарження_звільнення, #господарські_спори, #стягнення_заборгованості, #стягнення_інфляційних, #житловиселення, #АБвласоваВектор, #сімейніспори, #АдвокатськебюроВектор, #familylaw, #аліменти, #податковий_адвокат, #АБвласоваВектор, #фіктивне_підприємство, #фіктивність,  #порушення_постачальником_податкового_законодавства,

Немає коментарів: