четвер, 7 липня 2016 р.

Аліменти індексуються

До червня цього року серед виплат, які підлягають індексації,  були відсутні аліменти, натомість з 12 червня 2016 року набули чинності законодавчі нововведення, якими перелік виплат, що має індексуватися, був розширений.



Так, віднині розмір аліментів, який визначений судом в твердій грошовій сумі підлягає індексації. Як відомо, аліменти можуть встановлюватися в твердій, фіксованій сумі та фактично не залежати від розміру доходу особи, з якої стягуються аліменти, та у відсотковому співвідношенні від доходу відповідної особи-боржника.
Загалом, слід розуміти, що   по-перше, законодавчі зміни стосуються лише твердої суми аліментів, адже для аліментів, що визначаються в залежності від відсотків від доходів, індексувалися автоматично, оскільки індексувала і виплата на яку нараховувалися відповідні  аліменти (пенсія, стипендія, заробітна плата); по-друге, нововведення стосуються лише аліментів, які встановлюються на підставі рішення суду, натомість законодавець оминув увагою ту ситуацію, коли аліменти визначаються на підставі нотаріально посвідченого договору, хоча на практиці подібні договори укладаються досить рідко.
Якщо прослідувати динаміку цьогорічної інфляції, то інфляція спостерігалася лише в січні (100,9%), березні (101,0), квітні (103,5) та травні (100,1), в лютому інфляції не було. Однак відповідно до положень ЗУ «Про індексацію грошових доходів населення» індексація грошових доходів населення проводиться в разі, коли величина індексу споживчих цін перевищила поріг індексації, який установлюється в розмірі 103 відсотка. Виходить, що фактично аліменти в твердій сумі будуть індексуватися лише за квітень, адже в цьому місяці індекс перевищив поріг в 103%. Також необхідно розуміти, що індексувати можна лише аліментів, які будуть нараховуються після червня 2016 року, коли набули чинності законодавчі зміни.
Виходить, що суттєвого покращення матеріального становища осіб, які отримуються аліменти не відбудеться.
У процедурі стягнення аліментів у твердій сумі з нарахованою інфляцією нічого нового внаслідок законодавчих змін не відбулося.


Євген Власов / Евгений Власов / Eugene Vlasov

юрист / lawyer


067 86 244 17




#трудові_спори, #податковий_адвокат, #оскарження_звільнення, #господарські_спори, #стягнення_заборгованості, #стягнення_інфляційних, #житловиселення, #АБвласоваВектор, #сімейніспори, #АдвокатськебюроВектор, #familylaw, #аліменти, #податковий_адвокат, #АБвласоваВектор, #фіктивне_підприємство, #фіктивність,  #порушення_постачальником_податкового_законодавства,

Немає коментарів: