понеділок, 14 листопада 2016 р.

Порядок накладання штрафів Держпрацею

10 лютого 2016 року набрала чинності постанова КМУ від 03.02.2016 р. №55, якою внесені зміни до постанови від 17.07.2013 р. №509 «Про затвердження порядку накладення штрафів за порушення законодавства про зайнятість населення»




1. Хіба досі не було такої відповідальності працедавців? Що змінилося? 

Нова редакція статті 265 КЗпП України з градацією штрафів та загальною процедурою їх стягнення почала діяти ще в грудні 2014 року, тобто маємо те, що штрафи діють для роботодавців протягом останнього року, проте механізму їх накладання та процедури стягнення не було детально врегульовано до цього часу. На даний час є форма Постанови про накладання фінансових санкцій, а також була приведена у відповідність до ст. 265 КЗпП України Постанова уряду.
2. Як управління праці виявлятиме порушників? Під час запланованих перевірок чи як?
На даний час діє мораторій на проведення будь-яких перевірок суб’єктів господарювання з доходом за минулий рік до 20 млн. грн., крім певних видів податкових перевірок,  проте позиція Держпраці в цьому питанні однозначна, і хоча мораторій передбачений чинним законодавством на 2015, 2016 роки, проте він інспекцію не стосується, адже відповідні положення мораторію містяться в законі про внесення змін саме до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів у зв’язку з проведенням податкової реформи, а тому мають стосуватися виключно податкових органів. У цьому плані за рік дії мораторію судова практика поки що є неоднозначною: з одного боку, суди пристають на бік підприємців, в інших – навпаки, дотримується позиції інспекції з питань праці щодо непоширення на них положення про мораторій.

3. Який порядок накладення штрафів? Чи можна їх оскаржувати в суді?

Накладання штрафів здійснюється Головою Держпраці, його заступниками, начальниками регіональних управлінь на підставі актів про перевірки.
На розгляд справи про накладання штрафу, який може бути від однієї мінімальної заробітної плати до 30 щодо кожного факту порушення трудового законодавства, та можливого винесення Постанови про накладання штрафу запрошують представника підприємства, відносно якого були здійснені заходи контролю, тобто проведено перевірку. Найбільша небезпека в тому, що перевіряти держпраця може все, що відбувалося на підприємстві останні три роки,  тобто порушення цілком реально може бути виявлено взагалі  майже трирічної давності, проте в цьому випадку можна скористатися тим, що на момент вчинення порушення відповідальності чинне законодавство не передбачало, тобто закон про відповідальність зворотної сили не має.
Постанова про накладання штрафу можна буде оскаржити в судовому порядку. Слід звернути увагу і на те, що активізації в перевірках та накладенні штрафів слід очікувати вже в цьому році, адже інспекція з питань праці отримала відповідне нормативне підґрунтя, виходячи з нещодавніх постанов уряду.

Необхідно пам’ятати і про адміністративну відповідальність в сфері праці (штраф від 510 до 1700 грн.). Отже, з одного боку будуть накладатися штрафи відповідно до КЗпП України з колосальними штрафами, а з іншого ще й – відповідно до Кодексу про адміністративні правопорушення.


юрист / lawyer

067 86 244 17



#трудові_спори, #податковий_адвокат, #оскарження_звільнення, #господарські_спори, #стягнення_заборгованості, #стягнення_інфляційних, #житловиселення, #АБвласоваВектор, #сімейніспори, #АдвокатськебюроВектор, #familylaw, #аліменти, #податковий_адвокат, #АБвласоваВектор, #фіктивне_підприємство, #фіктивність,  #порушення_постачальником_податкового_законодавства,

Немає коментарів: