неділю, 4 грудня 2016 р.

Чи може забудовник змінити фасад будинку після введення в експлуатацію?

Відповідно до абз. 2 п. 3 Постанова КМУ «Про внесення змін до Порядку прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об’єктів» від 08.09.2015 року за № 750 прийняття в експлуатацію об’єктів, що належать до IV і V категорії складності, здійснюється на підставі акта готовності об’єкта до експлуатації шляхом видачі органами державного архітектурно-будівельного контролю сертифіката.

Під час розгляду питання прийняття в експлуатацію об’єктів IV та V категорії складності орган державного архітектурно-будівельного контролю (ДАБІ) має право оглядати об’єкт із здійсненням фото- та відеофіксації, відбирати зразки продукції, призначати експертизу, одержувати проектну та виконавчу документацію, визначені будівельними нормами, державними стандартами і правилами, отримувати матеріали, відомості, довідки, пояснення з питань, що виникають під час огляду об’єкта, та залучати у разі потреби установи, організації, державні органи.


Тобто вже під час видачі сертифікату ДАБІ перевіряє відповідність проекту будівництва фактично побудованому будинку.

Проте необхідно звернути увагу і на те, що у разі прийняття об’єкта в експлуатацію в I або IV кварталі строки виконання окремих видів робіт з оздоблення фасадів та благоустрою території можуть бути перенесені, але тільки у зв’язку з несприятливими погодними умовами, що не дають змоги виконати роботи з оздоблення фасадів та благоустрою території до закінчення несприятливих погодних умов.

У разі настання несприятливих погодних умов замовник будівництва робить відповідний запис в декларації або акті готовності об’єкта до експлуатації, зокрема зазначає види робіт з оздоблення фасадів та благоустрою території, які переносяться до закінчення несприятливих погодних умов.

Таким чином, тільки у випадку наявності позначки в акті готовності об’єкта до експлуатації про можливість проведення оздоблювальних робіт після закінчення несприятливих погодних умов дає змогу забудовнику навіть після введення в експлуатацію виконувати певні оздоблювальні фасадні роботи, до яких, зокрема, можуть відноситься і роботи з розміщення логотипу на фасаді.

Розміщення на фасаді будинку логотипу вже після введення в експлуатацію житлового комплексу, без зазначення про можливість виконання оздоблювальних робіт в акті про готовність об’єкта до експлуатації, може розцінюватися як реклама, а згідно з п. 4 Постанови КМУ від 29.12.2003 року за № 2067 «Про затвердження Типових правил розміщення зовнішньої реклами» на територіях, будинках і спорудах зовнішня реклама розміщується за згодою їх власників або уповноважених ними органів (осіб) з урахуванням архітектурних, функціонально-планувальних, історико-культурних чинників, типології елементів місцевого середовища та з додержанням правил благоустрою територій населених пунктів.

Отже, рекомендуємо колективно звернутися одночасно до КМДА з метою з’ясування чи подавалися документи для отримання дозволу на розміщення зовнішньої реклами за вказаною адресою будинку, а також до Державної архітектурно-будівельної інспекції в м. Києві для отримання інформації про можливість проведення замовником будівництва оздоблювальних робіт, їх видів та строків виконання. У випадку конфліктних ситуацій, не зайвим буде звернення до правоохоронних органів для з’ясування усіх обставин спору.




Євген Власов / Евгений Власов / Eugene Vlasov

юрист / lawyer

067 86 244 17




#трудові_спори, #податковий_адвокат, #оскарження_звільнення, #господарські_спори, #стягнення_заборгованості, #стягнення_інфляційних, #житловиселення, #АБвласоваВектор, #сімейніспори, #АдвокатськебюроВектор, #familylaw, #аліменти, #податковий_адвокат, #АБвласоваВектор, #фіктивне_підприємство, #фіктивність,  #порушення_постачальником_податкового_законодавства,

Немає коментарів: