пʼятницю, 9 грудня 2016 р.

Правила реєстрації прав на нерухомість

Наприкінці жовтня 2016 року парламентом був прийнятий Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення державної реєстрації прав на нерухоме майно та захисту прав власності» і вже 2 листопада 2016 року набув чинності.

Основна мета закону – усунути ті недоліки та порушення, які були виявлені за останній рік, оскільки процедура реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців, громадських формувань була суттєво змінена, як і змінена була процедура реєстрації право власності на нерухомість.


Уряд про такі нововведення заявляв ще в середині літа цього року, проте відповідний законопроект з’явився у Верховній Раді на початку вересня.

Нагадаємо, що українці на практиці не отримували на руки жодного паперового офіційного документу про проведені реєстраційні дії, які вимагали різні органи та установи, суди.

Відтепер при реєстрації за бажання особи видається витяг, як офіційний документ про проведені реєстраційні дії щодо нерухомості, вартість якого коштуватиме заявникові 18 грн., крім того про подання/отримання заяви на проведення реєстраційних дій державний реєстратор у разі наявності в Державному реєстрі прав відомостей про електронну адресу власника як адреси для зворотного зв’язку шляхом надсилання на таку електронну адресу інформації в електронній формі про тип заяви, її реєстраційний номер, дату та час подання, прізвище, ім’я та (за наявності) по батькові заявника з накладенням власного електронного цифрового підпису. Отже, українцям для того, щоб використати в повній мірі таке нововведення доведеться пересвідчитися в наявності в реєстрі відповідної контактної інформації.

Тепер у власників нерухомості з’явилася можливість шляхом направлення зави реєстратору зупинити проведення будь-яких реєстраційних дій щодо об’єкту, але не більше аніж на 10 робочих днів, після чого, у випадку не подачі судового рішення про заборону про проведення реєстраційних дій, можливість проведення реєстраційних дій відновлюється. До цього реєстраційні дії зупинялися виключно на підставі судового рішення. Проте, з практичної точки зору за 10 робочих днів отримати відповідне судове рішення, яке набуде законної сили неможливо.

Збільшилися строки для оскарження дій реєстраторів з 30 днів до 60, що є позитивним, проте як показує практика загальний строк подачі скарги, її розгляду комісією при Мінюсті майже такий самий як і для судового розгляду, при цьому дуже великий відсоток повернення та відмови в розгляді скарги комісією.

Були скорочені строки на проведення реєстраційних дій з 14 робочих днів до 5, а інформаційна довідка була замінена на витяг.

Коментар для газети "Експрес", 09.12.2016 року


юрист / lawyer

067 86 244 17




#трудові_спори, #податковий_адвокат, #оскарження_звільнення, #господарські_спори, #стягнення_заборгованості, #стягнення_інфляційних, #житловиселення, #АБвласоваВектор, #сімейніспори, #АдвокатськебюроВектор, #familylaw, #аліменти, #податковий_адвокат, #АБвласоваВектор, #фіктивне_підприємство, #фіктивність,  #порушення_постачальником_податкового_законодавства,

Немає коментарів: