середу, 4 січня 2017 р.

Судовий збір 2017

Законом України  «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України», який був підписаний Президентом нещодавно,  та який набуде чинності з 1 січня 2017 року передбачено  внесення змін до деяких законів внаслідок збільшення вдвічі заробітної плати.  Зазнав зміни і розмір судового збору.


Так, якщо раніше судовий збір розраховувався виходячи з розміру мінімальної заробітної плати, встановленої  станом на 1 січня відповідного календарного року (1378,00 грн.), то з нового року, в розрахунок буде братися розмір прожиткового мінімуму на працездатну особу на 1 січня (1600,00 грн.). Таким чином, мінімальні ставки судового збору  за подачу позову майнового, немайнового характеру  зростуть з  551,20 грн. до 640 грн. для фізичних осіб, а для юридичних осіб – з 1378 грн. до 1600 грн. у цивільних та адміністративних справах, у господарських  - щодо майнових вимог і для фізичних, так і для юридичних складатиме мінімально 1600 грн., а не 1378 грн. як було раніше. Загалом ставки судового збору за подачу позовів, апеляційних, касаційних скарг зростуть в 1,2 рази.
Іншим нововведенням стало звільнення від сплати судового збору ряду державних органів, в число обраних поки, що не включили органи фіскальної служби, проте серед пільговиків – державна служба з праці, пенсійний та інші соціальні фонди, виконкоми місцевих державних адміністрацій та рад щодо питань  соціального захисту населення.
Таким чином, у 2017 році слід очікувати активізації перевірок державною службою з праці та застосування штрафних санкцій, які з урахуванням мінімальної заробітної плати збільшилися вдвічі (мінімальний штраф відтепер складатиме 3200 грн., максимальний 96000 грн.). Відтепер стає дуже актуальним чи буде мораторій на перевірки чи ні в 2017 році.

Проте поза увагою нововведень залишилося те, що у справах про захист прав споживачів, позивачі не звільненні від сплати судового збору, як це було до середини 2015 року, а в сфері захисту трудових прав позивачі звільненні від сплати збору лише щодо стягнення заробітної плати та поновлення на роботі , натомість за стягнення виплат за час вимушеного прогулу без поновлення на роботі доведеться сплатити відповідний судовий збір.


юрист / lawyer

067 86 244 17




#трудові_спори, #податковий_адвокат, #оскарження_звільнення, #господарські_спори, #стягнення_заборгованості, #стягнення_інфляційних, #житловиселення, #АБвласоваВектор, #сімейніспори, #АдвокатськебюроВектор, #familylaw, #аліменти, #податковий_адвокат, #АБвласоваВектор, #фіктивне_підприємство, #фіктивність,  #порушення_постачальником_податкового_законодавства,

Немає коментарів: