неділю, 29 січня 2017 р.

Допомога по безробіттю: новий розмір з 2017 року

З 27 грудня 2016 року набула чинності Постанова Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття «Про мінімальний розмір допомоги по безробіттю» від 30.11.2016 року за № 122, якою були встановлені наступні розміри мінімальної допомоги по безробіттю:

- для осіб, які мають трудовий стаж більше 6 місяців, за останні 12 місяців, які передували реєстрації як безробітного - 1160 гривень. Раніше мінімальний розмір допомоги встановлювався не менше 80% від прожиткового мінімуму для працездатних громадян, тобто у цьому році цей розмір був би не 1160 грн., а 1280 грн. Зафіксована сума не дозволить змінювати розмір мінімальної допомоги по безробіттю, як це було раніше.

- для осіб, які мають трудовий стаж менше 6 місяців, за останні 12 місяців, які передували реєстрації як безробітного, складає лише 544 гривні, як і минулого року. Слід зазначити, що незалежно від тривалості трудового стажу, мінімальний розмір допомоги по безробіттю, тобто 544 гривні, отримають особи, які були звільнені за прогулу, систематичне порушення трудової дисципліни, появу на робочому місці в нетверезому стані, вчинення розкрадання (ч. 3, 4, 7, 8 ст. 40 КЗпП України), а також порушення трудової дисципліни безпосередньо керівниками підприємств (ст. ст. 41, 45 КЗпП України).



Як і раніше, розмір допомоги по безробіттю визначається у відсотках із середньої заробітної плати безробітного, при стажі до 2 років – 50%, від 2 до 6 років – 55%, від 6 до 10 років – 60%, понад 10 років – 70%.

Допомога по безробіттю виплачується залежно від тривалості безробіття у відсотках до визначеного розміру: перші 90 календарних днів - 100 відсотків; протягом наступних 90 календарних днів - 80 відсотків; у подальшому - 70 відсотків.

Допомога по безробіттю, за загальним правилом виплачується з 8 дня після реєстрації в центрі зайнятості безробітного, проте, для особи, яка звільнилася з останнього місця роботи за власним бажанням без поважних причин, виплата розпочнеться лише з 91-го календарного дня.

Необхідно звернути увагу на те, що загальна тривалість виплати не може перевищувати 360 днів за останні 2 роки.

У випадку, якщо протягом одного місяця особа не може працевлаштуватися внаслідок відсутності відповідної роботи, то вона отримує право на одноразову допомогу для організації підприємницької діяльності, проте це правило не розповсюджується на осіб, які були звільненні у зв’язку зі скороченням або на осіб, які за попередні два роки були зареєстровані як фізичні особи-підприємці. Одноразова виплата допомоги по безробіттю здійснюється у розмірі річної суми допомоги по безробіттю, визначеної конкретній особі. Якщо безробітний вже отримав частину призначеної допомоги по безробіттю, то виплачується її залишок.

Отримати статус безробітного можна зареєструвавшись у будь-якому центрі зайнятості, пред’явивши такі документи:

- паспорт, посвідку на постійне проживання, посвідчення біженця,

- ідентифікаційний номер (реєстраційний номер облікової картки платника податків),

- трудова книжка,

- військовий квиток, диплом про освіту (у разі потреби),

Рішення про взяття на облік безробітного приймається впродовж 7 днів з моменту подачі документів.

Євген Власов
юрист
0678624417




#трудові_спори, #податковий_адвокат, #оскарження_звільнення, #господарські_спори, #стягнення_заборгованості, #стягнення_інфляційних, #житловиселення, #АБвласоваВектор, #сімейніспори, #АдвокатськебюроВектор, #familylaw, #аліменти, #податковий_адвокат, #АБвласоваВектор, #фіктивне_підприємство, #фіктивність,  #порушення_постачальником_податкового_законодавства,

Немає коментарів: