вівторок, 7 лютого 2017 р.

Ставки при реєстрації нерухомості, 2017

З 1 січня 2017 року діють нові ставки щодо проведення реєстраційних дій в сфері нерухомості. Так, нові розцінки віднині розраховуються не від мінімальної заробітної плати, а від розміру прожиткового мінімуму на працездатних осіб, встановлений станом на 1 січня відповідного року (на сьогоднішній день це 1600 грн.). Фактично, ставки в порівнянні з минулим роком збільшилися в 1,2 рази, і склали за державну реєстрацію права власності – 160 грн., за прискорення проведення реєстраційних дій за два робочих дні – 1600 грн., за один робочий день – 3200 грн., впродовж 2 годин – 8 тис. грн. За державну реєстрацію інших речових прав, відмінних від права власності (крім іпотеки), справляється адміністративний збір у розмірі 0,05 прожиткового мінімуму для працездатних осіб (80 грн.), за прискорення реєстрації доведеться сплатити: 800 грн. (реєстрація до двох робочих днів) або ж 4000 грн. (впродовж двох годин).


За державну реєстрацію обтяжень речових прав, іпотеки справляється адміністративний збір у розмірі 80 грн. За державну реєстрацію прав у результаті вчинення нотаріальних дій справляється адміністративний збір у розмірі 160 грн. За отримання інформації з Державного реєстру прав у порядку, передбаченому статтею 32 цього Закону, справляється адміністративний збір у такому розмірі: 40 грн. - отримання інформації, витягу в паперовій формі; 20 грн. - отримання інформації, витягу в електронній формі; 60 грн. - отримання інформації адвокатами, нотаріусами (під час вчинення нотаріальних дій з нерухомим майном, об'єктом незавершеного будівництва) шляхом безпосереднього доступу до Державного реєстру прав. Слід зазначити, що на даний час актуальним є питання здійснення заходів щодо виконання законодавства про декомунізацію. Якщо за реєстрацію змін до єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб, громадських формувань адміністративний збір не стягується, однак за внесення змін до реєстру про право власності на нерухомість (земля, будівлі) доведеться сплатити.

Проте привести у відповідність можна у нотаріусів під час укладання угод та посвідчення нотаріусами, але якщо в перспективі особа не має бажання укладати правочини щодо власної нерухомості та нотаріально посвідчувати, то доведеться подавати документи до центру надання послуг за місцем розташування цієї нерухомості та сплатити 0,04 прожиткового мінімуму – 60 грн.
Власов Євген 
Юрист
0678624417


Немає коментарів: