понеділок, 24 квітня 2017 р.

Скасування печаток: остаточно

коментар для газети "Експрес"


З жовтня 2014 року діють законодавчі норми, відповідно до яких було скасовано обов’язковість застосування печатки суб’єктами господарювання в своїй господарській діяльності, проте на практиці такими нововведеннями можна було  скористатися лише після внесення змін до  відповідних положень в статуті про те, що компанія діє без застосування печатки. Тим не менше, масової відмови від печаток в господарській діяльності не відбулося, тим більше, що державні органи продовжували вимагати проставлення печаток на документах, тим більше ряд законодавчих актів містив обов’язкову наявність печатки на документах.


У березні цього року законодавець остаточно скасував використання печаток на документах, прийнявши ЗУ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо використання печаток юридичними особами та фізичними-особами підприємцями» від 11.03.2017 року, проте поки, що документ не підписаний Президентом, а набуде чинності законодавчий акт лише через три місяці після його опублікування.

Загалом, з ряду законів були вилучені положення про обов’язкове проставлення печатки на документах, що подаються до державних органів (ЗУ «Про видавничу справу», ЗУ «РРО», ЗУ «Про утилізацію транспортних засобів», ЗУ «Про депозитарну систему», ЗУ «ОСББ»), було введено адміністративну відповідальність за вимагання державними органами у підприємців проставлення печатки на документах (штраф в розмірі від 850 грн. до 1500 грн.), крім того, віднині довіреності від юридичних осіб скріплюються лише підписом керівника, а відсутність печатки на договорі не повинна, загалом, вплинути на дійсність договору.


Незважаючи на те, що виготовити печатку зараз можна без особливих проблем впродовж одного робочого дня, проте ментально українці більше довіряють документу, в якому стоїть печатка та підпис відповідної особи, аніж тільки підпис. Впродовж десятиліть українській бізнес «звик» до печаток, а тому на практиці особливих труднощів з проставленням печаток у підприємців не виникало в принципі. Прогнозується, що контракти на великі суми компанії будуть продовжувати підписувати із застосуванням печаток або нотаріально посвідчувати, або вимагати протоколи загальних зборів про надання директору повноважень на підписання документу, або ж використовувати електронні ключі з посиленим сертифікатом. Загалом, такі заходи здатні звести до  мінімуму ризик визнання договорів, які лише підписані та не скріплені печаткою, недійсними. Бізнес, в цілому, не відчує значного полегшення від скасування печаток.


Євген Власов
юрист
0678624417




#трудові_спори, #податковий_адвокат, #оскарження_звільнення, #господарські_спори, #стягнення_заборгованості, #стягнення_інфляційних, #житловиселення, #АБвласоваВектор, #сімейніспори, #АдвокатськебюроВектор, #familylaw, #аліменти, #податковий_адвокат, #АБвласоваВектор, #фіктивне_підприємство, #фіктивність,  #порушення_постачальником_податкового_законодавства,

Немає коментарів: