пʼятницю, 18 березня 2016 р.

Сільради вже можуть видавати свідоцтва на спадщину?

У 2014 року був прийнятий Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо деяких питань спадкування)» за № 1709-VII від 20.10.2014 року.
Серед іншого ним передбачалася передача сільрадам повноважень в частині відкриття спадщини, видачі свідоцтва на спадщину, здійснення заходів охорони спадкового майна, а також скасовувалася обов’язкова оцінка майна, при його спадкуванні спадкоємцями першої та другої черг спадкування, а саме: дітьми, дружиною/чоловіком, батьками, братом, сестрою, дідом, бабою).



Однак зміни щодо скасування оцінки майна почали діяти ще наприкінці 2014 року, то розширені повноваження сільради отримали лише з 1 січня 2016 року, причому, як виявилося, існують підводні камені  в цьому питанні.

Так, штаті відповідної сільради повинна бути відповідна посадова особа для вчинення таких нотаріальних дій, відного такої особи положення закону пред’являють певні вимоги – наявність вищої юридичної освіту, досвіду роботи у галузі права не менше трьох років, протягом року пройти стажування в державній нотаріальній конторі або приватного нотаріуса, а також навчання щодо роботи з єдиними та державними реєстрами, що функціонують в системі Міністерства юстиції України, та скласти іспит із спадкового права у порядку, встановленому Міністерством юстиції України.

ВИТРАТИ ГРОМАДЯНИНА ПРИ ОФОРМЛЕННІ СПАДЩИНИ                   
1.
Державне мито за видачу свідоцтва про право на спадщину
34 грн.
(2 неоподаткованих мінімуми доходів громадян відповідно до підпункту «ж» пункту 3 статті 3 Декрету Кабінету Міністрів України «Про державне мито» № 7-93 від 21.01.1993 р.)
2.
Бланк свідоцтва про право на спадщину
6 грн.
3.
Проведення перевірки інформації про наявність або відсутність посвідченого заповіту і спадкового договору або заведеної спадкової справи та виданих свідоцтв про право на спадщину з видачею витягу або інформаційної довідки.
(При заведенні спадкової справи нотаріус за даними Спадкового реєстру перевіряє наявність заведеної спадкової справи, спадкового договору, заповіту)
51 грн.

(підпункт 3.4 Наказу Міністерства юстиції України № 1810/05 від 07.07.2011 р.)
4.
Формування у Спадковому реєстрі одного реєстраційного запису про видачу свідоцтва про право на спадщину або його дубліката з видачею про це відповідного витягу.
51 грн.

(підпункт 3.3 Наказу Міністерства юстиції України № 1810/05 від 07.07.2011 р.)
5.
Надання інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно у формі витягу.
від 0,0125  до 0,025 мінімальних заробітних плат

(Постанова КМУ "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень" від 25.12.2015 року за № 1127)
6.
Видача витягу з Державного реєстру обтяжень рухомого майна.

(Видача свідоцтва про право на спадщину на майно, яке підлягає реєстрації, проводиться нотаріусом після подання правовстановлюючих документів щодо належності цього майна спадкодавцеві та перевірки відсутності заборони або арешту цього майна. Це передбачено підпунктом 4.15 Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України)
34 грн.


(Додаток до Постанови Кабінету Міністрів України № 830 від 05.07.2004 р.)

ВСЬОГО:
210 грн.


юрист / lawyer
067 86 244 17




#трудові_спори, #податковий_адвокат, #оскарження_звільнення, #господарські_спори, #стягнення_заборгованості, #стягнення_інфляційних, #житловиселення, #АБвласоваВектор, #сімейніспори, #АдвокатськебюроВектор, #familylaw, #аліменти, #податковий_адвокат, #АБвласоваВектор, #фіктивне_підприємство, #фіктивність,  #порушення_постачальником_податкового_законодавства,


Немає коментарів: