вівторок, 1 листопада 2016 р.

Місце реєстрації проживання дитини та отримання допомоги при народженні дитини

Порядок призначення допомоги при народженні дитини регулюється Законом України «Про державну допомогу сім’ям з дітьми» (далі – Закон) та Постановою КМУ від 27.12.2001 року за № 1751 «Про затвердження Порядку призначення і виплати  державної допомоги сім'ям з дітьми» (далі – Порядок), зокрема даним нормативно-правовими актами передбачено, що до органу праці та соціального захисту населення одним з батьків, з яким проживає дитина  подається:
1) паспорт або інший документ, що посвідчує особу;
2) свідоцтво про народження дитини;
3) заява за формою, затвердженою Міністерством соціальної політики України.


Слід зазначити, що даний перелік документів є вичерпним, а допомога  при  народженні дитини призначається за умови, якщо звернення  за  її  призначенням  надійшло  не  пізніше  дванадцяти  місяців  з  дня народження дитини.
Проте формулювання «одним з батьків, з яким проживає дитина» може тлумачитися органами соціального захисту так, що даний факт повинен бути документально підтверджений шляхом реєстрації місця проживання дитини за місцем проживання одного з батьків, який подає відповідні документи до органу соціального захисту, хоча прямої вказівки на обов’язок подавати  подібний документ та підтверджувати даний факт законодавство не містить.
Крім того, законодавство України не ставить в залежність факт не реєстрації першої дитини з можливістю оформлення допомоги при народженні другої дитини.
Що стосується відповідальності та обов’язку зареєструвати місце проживання дитини то необхідно звернути увагу на те, що відповідно до ст. 6 ЗУ «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні» та п. 5 загальних положень Постанови КМУ «Про затвердження Правил реєстрації місця проживання та Порядку передачі рганами реєстрації інформації до Єдиного державного демографічного реєстру» батьки  або  інші законні представники    зобов’язані    зареєструвати    місце   проживання новонародженої  дитини  протягом  трьох  місяців  з  дня державної реєстрації її народження. Ці правила діють з 2016 року.
Положеннями Кодексу України про  адміністративні правопорушення передбачена  адміністративну відповідальність за  проживання громадян без реєстрації місця проживання  у вигляді попередження, якщо це перше порушення, а якщо протягом року вже особа притягалася до відповідальності, то застосовується штраф в розмірі від 17 до 51 грн. 
Таким чином, діти, народжені після 2016 року мають бути зареєстровані впродовж 3 місяців, натомість до 2016 року конкретних строків щодо реєстрації законодавством  не передбачалося.
Відповідно до Порядку за бажанням батьків чи одного з них документи для реєстрації місця проживання новонародженої дитини можуть бути подані через органи державної реєстрації актів цивільного стану під час проведення державної реєстрації народження дитини.
Реєстрація місця проживання новонародженої дитини може здійснюватися також через органи соціального захисту населення на підставі даних, що зазначив законний представник, з яким постійно проживає дитина, у заяві про призначення допомоги при народженні дитини.
Таким чином, на даний час місце проживання новонародженої дитини може бути зареєстроване трьома способами: в центрі надання адміністративних послуг, в органах реєстрації актів цивільного стану під час державної реєстрації народження дитини, або ж безпосередньо в органах соціального захисту населення під час оформлення допомоги на дитину.
Отже, є можливість подати документи на оформлення допомоги на народження дитини без реєстрації її місця проживання впродовж 3 місяців з моменту народження, проте у випадку відмови в оформленні допомоги, доведеться в межах цих трьох місяців при оформленні допомоги одночасно подавати документи на реєстрацію місця проживання дитини.


юрист / lawyer

067 86 244 17




#трудові_спори, #податковий_адвокат, #оскарження_звільнення, #господарські_спори, #стягнення_заборгованості, #стягнення_інфляційних, #житловиселення, #АБвласоваВектор, #сімейніспори, #АдвокатськебюроВектор, #familylaw, #аліменти, #податковий_адвокат, #АБвласоваВектор, #фіктивне_підприємство, #фіктивність,  #порушення_постачальником_податкового_законодавства,

Немає коментарів: