пʼятницю, 27 квітня 2018 р.

Індексація зарплати: відповідальність для работодавця

Відповідно до приписів Кодексу законів про працю заробітна плата підлягає індексації у встановленому законодавством порядку (ст. 95 КЗпП України). Суми виплат, пов'язаних з індексацією заробітної плати працівників входять до складу фонду заробітної плати. 

Порядок індексації регламентується Постановою КМУ за № 1078 від 17.07.2003 року «Про затвердження Порядку проведення індексації грошових доходів населення».

 

Відповідно до даного Порядку індексації підлягає заробітна плата. У іншому випадку наступає: 


1. Адміністративна відповідальність (ч. 1 ст. 41 Кодексу України про адміністративні правопорушення): накладається штраф в розмірі від 30 до 100 неоподаткованих мінімумів громадян (510 грн. – 1 700 грн.). Факт порушення фіксується шляхом складання відповідною Інспекцією з питань праці протоколу про адміністративне правопорушення за результатами проведеної перевірки (подібна перевірка може бути ініційована і працівником за його скаргою). 

2. Кримінальна відповідальність (ст. ст. 175 (невиплата більше одного місяця заробітної плати), 367 (службова недбалість, що завдала істотної шкоди (приблизно 500 тис. грн.) КК України). 

За заявою працівника справа автоматично порушується відповідно до приписів ст. 214 КПК України. 

3. Відповідальність роботодавця. Не індексація заробітної плати є порушенням трудового законодавства та є підставою для звільнення працівника з власної ініціативи за ч. 3 ст. 38 КЗпП України (порушення роботодавцем трудового законодавства) з виплатою вихідної допомоги працівнику в розмірі трьох середніх заробітних плат. 

4. Податкові наслідки. Оскільки індексація є частиною заробітної плати, то відповідно до вимог ПК України, на індексацію нараховуються податок з доходів фізичних осіб, єдиний соціальний внесок. Внаслідок цього потенційно податкова може донарахувати відповідні грошові зобов’язання. 

Усі вищезазначені випадки притягнення до відповідальності на практиці доволі оперативно та ефективно реалізуються працівником, державними контролюючими органами. 

Індексації підлягають грошові доходи (зарплата) у межах відповідного прожиткового мінімуму, а не вся заробітна плата конкретного працівника. 

Відповідно до положень Постанови КМУ «Про затвердження Порядку проведення індексації грошових доходів населення» від 17.07.2003 р року за № 1078 допускається індексувати доходи працівників завчасно (випереджаючим темпом) за певний період (місяць, квартал, тощо). Приклади та процедура індексації випереджаючим темпом наведені в Постанові КМУ від 17.07.2003 року за № 1078.

адвокат / attorney-at-law
067 86 244 17



#трудові_спори, #податковий_адвокат, #оскарження_звільнення, #господарські_спори, #стягнення_заборгованості, #стягнення_інфляційних, #житловиселення, #АБвласоваВектор, #сімейніспори, #АдвокатськебюроВектор, #familylaw, #аліменти, #податковий_адвокат, #АБвласоваВектор, #фіктивне_підприємство, #фіктивність,  #порушення_постачальником_податкового_законодавства,

Немає коментарів: