вівторок, 17 жовтня 2023 р.

ІПК ДПС України від 17.10.2023 за № 3628/ІПК/99-00-21-02-02-06. Оподаткування виплати дивідендів на підставі відступлення права вимоги. Податкова консультація

 ---/---


[ Податковий адвокат | Спори з податковою | Податкова консультація  | Розблокування податкових накладних | Виведення з ризикових | Приймання таблиці даних платника податків ]


 
---/---

 

податкова консультація, податковий адвокат, оскарження ППР
податковий адвокат, податкова консультація

Індивідуальна податкова консультація

Державна податкова служба України розглянула звернення
щодо оподаткування дивідендів, сплачених за договором відступлення права вимоги, та, керуючись ст. 52 Податкового кодексу України (далі – Кодекс), повідомляє наступне.


Відповідно до наданої інформації, учасниками Товариства є:

юридична особа – нерезидент (резидент Республіки Польща), якому належить 25% статутного капіталу;

юридична особа – резидент України – 25% статутного капіталу;

чотири фізичні особи, яким належить 50% статутного капіталу.

Протоколом загальних зборів Товариства за результатами фінансово-господарської діяльності за 2021 рік прийнято рішення про затвердження розподілу частини прибутку між учасниками Товариства, в тому числі, затверджено нарахування та виплату дивідендів на користь юридичної особи – нерезидента (резидента Республіки Польща).

Разом з цим, було укладено трьохсторонній договір відступлення права вимоги, згідно якого:

Кредитор – учасник Товариства юридична особа – нерезидент (резидент Республіки Польща);

Новий кредитор – юридична особа – резидент України, який не є учасником Товариства;

Боржник – Товариство.

Відповідно до зазначеного договору Кредитор відступає Новому кредитору належні йому права вимоги, а Новий кредитор набуває у повному обсязі та на умовах, визначених договором, права вимоги Кредитора до Боржника щодо виплати Боржником Кредитору дивідендів за результатами фінансово-господарської діяльності Боржника (Товариства) за 2021 рік.


Товариству із зазначених питань, надано індивідуальну податкову консультацію, яка зареєстрована у Єдиному державному реєстрі індивідуальних податкових консультацій за № 2899/ІПК/99-00-21-02-02-06.

Враховуючи вищевикладене, платник просить надати індивідуальну податкову консультацію щодо практичного застосування вищезазначеної консультації та можливості застосування Товариством зменшеної ставки оподаткування при виплаті дивідендів з урахування вимог Конвенції між Урядом України і Урядом Республіки Польща про уникнення подвійного оподаткування доходів і майна та попередження податкових ухилень (далі – Конвенція) за умови дотримання вимог ст. 103 Кодексу у разі, якщо дивіденди виплачуються на підставі договору про відступлення права вимоги, які підлягають виплаті на користь нового кредитора, який не є учасником Товариства.


Відповідно до п.п. 14.1.49 п. 14.1 ст. 14 Кодексу дивіденди – платіж, що здійснюється юридичною особою, в тому числі емітентом корпоративних прав, інвестиційних сертифікатів чи інших цінних паперів, на користь власника таких корпоративних прав, інвестиційних сертифікатів та інших цінних паперів, що засвідчують право власності інвестора на частку (пай) у майні (активах) емітента, у зв’язку з розподілом частини його прибутку, розрахованого за правилами бухгалтерського обліку.

Згідно з п.п. 14.1.255 п. 14.1 ст. 14 Кодексу відступлення права вимоги – операція з переуступки кредитором прав вимоги боргу третьої особи новому кредитору з попередньою або наступною компенсацією вартості такого боргу кредитору або без такої компенсації.

Особисті немайнові та майнові відносини (цивільні відносини) регулюються нормами Цивільного кодексу України (далі – ЦКУ), зокрема правила заміни кредитора визначено статтями 511 – 519 ЦКУ.

Слід зазначити, що одним з принципів підготовки фінансової звітності відповідно до п. 6 розділу ІІІ Національного положення (стандарту) бухгалтерського обліку 1 «Загальні вимоги до фінансової звітності», затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 07.02.2013 № 73, є превалювання сутності над формою, за яким операції повинні обліковуватись відповідно до їх сутності, а не лише виходячи з юридичної форми.

Отже, операція з перерахування грошових коштів на користь резидента (Нового кредитора) вважається виплатою прибутку у вигляді дивідендів на користь засновника – нерезидента за результатами фінансово-господарської діяльності резидента (Боржника) тільки за своєю економічною суттю.

Відповідно до п. 3.1 ст. 3 Кодексу якщо міжнародним договором, згода на обов’язковість якого надана Верховною Радою України, встановлено інші правила, ніж ті, що передбачені Кодексом, застосовуються правила міжнародного договору.

Положення Конвенції між Урядом України і Урядом Республіки Польща про уникнення подвійного оподаткування доходів і майна та попередження податкових ухилень (далі – Конвенція), яка є чинною в українсько-польських податкових відносинах з 11.03.1994, визначають, що дивіденди можуть також оподатковуватись у Договірній Державі, резидентом якої є компанія, що сплачує дивіденди, і відповідно до законодавства цієї Держави, але якщо одержувач фактично має право на дивіденди, податок, що стягується, не повинен перевищувати:

a) 5 процентів загальної суми дивідендів, якщо право на дивіденди фактично має компанія (на відміну від товариства) і ця компанія є власником принаймні 25 процентів капіталу компанії, яка сплачує дивіденди;

b) 15 процентів загальної суми дивідендів в інших випадках. Компетентні органи Договірних Держав за взаємною згодою встановлять спосіб застосування таких обмежень.

Водночас, згідно з п. 103.3 ст. 103 Кодексу бенефіціарним (фактичним) отримувачем (власником) доходу для цілей застосування пониженої ставки податку згідно з правилами міжнародного договору України до дивідендів, процентів, роялті, винагород тощо нерезидента, отриманих із джерел в Україні, вважається особа, що має право на отримання таких доходів та є вигодоотримувачем щодо них (має право фактично розпоряджатися таким доходом).

Отже, отримувачем (власником) доходу для цілей застосування пониженої ставки податку згідно з правилами міжнародного договору України до дивідендів є особа, що має право на отримання таких доходів, зокрема, виплата дивідендів має здійснюватися на користь власника корпоративних прав, який є вигодоотримувачем щодо таких доходів (має право фактично розпоряджатися таким доходом).

Таким чином, преференції щодо застосування зниженої ставки оподаткування для виплати дивідендів на користь резидента Республіки Польща шляхом оформлення договору відступлення права вимоги щодо виплати дивідендів на користь іншої особи - резидента України, згідно з положеннями Конвенції не застосовуються.

Індивідуальна податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію (п. 52.2 ст. 52 Кодексу).



****

Маєте запитання? 

 
 
**** 
 
 
****

 

Немає коментарів: