понеділок, 5 грудня 2016 р.

Розрахунок пені по аліментах. Судова практика

Практика Верховного Суду України досить непослідовна та мінлива, а головне призначення найвищої судової інституції -  уніфікація судової практики щодо вирішення тих чи інших питань, - не виконується.
Яскравий приклад – порядок розрахунку пені на заборгованість зі сплати аліментів.


Є норма в Сімейному кодексі України, відповідно до якої при виникненні заборгованості з вини особи, яка зобов'язана сплачувати аліменти за рішенням суду, одержувач аліментів має право на стягнення неустойки (пені) у розмірі одного відсотка від суми несплачених аліментів за кожен день прострочення.
До середини 2015 року була сформована практика, що розмір пені слід обчислювати, виходячи із суми несплачених аліментів за кожен місяць окремо від дня порушення платником аліментів свого обов’язку щодо їх сплати до дня ухвалення судом рішення, підсумувавши розміри нарахованої пені за кожен із прострочених платежів та визначивши її загальну суму.
Проте в цьому році вже було прийнято три судових рішення (у лютому, березі та, ось, у листопаді), які повністю перекреслили підхід, який існував у 2013, 2014 роках. Відтепер сума заборгованості за аліментами за попередні місяці не додається до заборгованості за наступні місяці, а кількість днів прострочення обчислюється виходячи з того місяця, в якому аліменти не сплачувались. Саме такого підходу продовжує дотримуватися Верховний Суд і тепер (Постанова у справі за № 6-1554цс16  від 02.11.2016 року).
Отже, умовний розрахунок пені за два місяці  повинен бути таким (вересень, жовтень) 100 грн. (розмір аліментів у вересні, розмір заборгованості) * 30 днів у місяці (умовно, вересень) * 1% = 30 грн., 100 грн. (розмір аліментів у жовтні, розмір заборгованості) * 31 днів (умовно, жовтень) * 1% = 31 грн., таким чином, загальний розмір пені складає 61 грн., а не 70,3 грн. згідно з методикою, яку застосовував Верховний Суд раніше.
Дивує те, що частинах суддів, які зараз дотримується такого підходу, були серед тих, які в минулі роки вважала зовсім по-іншому, проте законодавства з цього питання зовсім не змінилося.

Фактично, замість встановлення справедливості, суд стає на бік боржника, адже пеня в розмірі 1% від суми боргу, це аж не та сума, яка стимулюватиме до виконання законодавчо встановленого обов’язку.




юрист / lawyer

067 86 244 17



#трудові_спори, #податковий_адвокат, #оскарження_звільнення, #господарські_спори, #стягнення_заборгованості, #стягнення_інфляційних, #житловиселення, #АБвласоваВектор, #сімейніспори, #АдвокатськебюроВектор, #familylaw, #аліменти, #податковий_адвокат, #АБвласоваВектор, #фіктивне_підприємство, #фіктивність,  #порушення_постачальником_податкового_законодавства,

Немає коментарів: