пʼятницю, 17 лютого 2017 р.

Зміна виду використання земельної ділянки можлива без погодження проекту землеустрою: судова практика

Чинним законодавством не вимагається при зміні виду використання  земельної ділянки в межах однієї категорії землі розробляти, погоджувати та подавати під час реєстрації в кадастрі проекту землеустрою певної земельної ділянки.



Так, у справі за № 826/5596/16 (Ухвала Київського апеляційного адміністративного суду від 08.09.2016 року) суд апеляційної інстанції підтримав позицію суду першої інстанції та виклав свою:
<…>
Підставою відмови позивачу у внесенні відомостей (змін до них) до Державного земельного кадастру є невідповідність поданих документів вимогам, установленим Законом України «Про Державний земельний кадастр» і Порядку ведення Державного земельного кадастру, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17.10.2015 № 1051 <…>, а саме: згідно зі ст. 96 Земельного кодексу України землекористувач зобов'язаний забезпечувати використання землі за цільовим призначенням. Відповідно заявленій ініціативі щодо зміни виду використання передбачається зміна цільового призначення земельної ділянки. Згідно п. б. ч. 3ст. 21 Закону України "Про Державний земельний кадастр"відомості про цільове призначення земельних ділянок вносяться до Державного земельного кадастру щодо виду використання земельної ділянки в межах певної категорії земельна підставі проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки, яким передбачена зміна її цільового призначення.
<…>
Як встановлено судом з витягу з Державного земельного кадастру про земельну ділянку <…>, цільове призначення земельної ділянки з кадастровим номером <…> за адресою: <…>, - іншої комерційної діяльності, категорія земель - землі житлової та громадської забудови, вид використання - для будівництва, експлуатації та обслуговування торговельно-офісного комплексу з підземним паркінгом та знесенням існуючих будівель, форма власності - приватна.
У заяві про внесення відомостей до Державного земельного кадастру щодо зміни виду використання земельної з кадастровим номером <…> за адресою: <…>, позивач просив змінити вид використання з «будівництва, експлуатації та обслуговування торговельно-офісного комплексу з підземним паркінгом та знесенням існуючих будівель» на «будівництво, експлуатацію та обслуговування багатофункціонального комплексу».
Таким чином, у спірних правовідносинах має місце зміна виду використання земельної ділянки в межах однієї категорії земель, що в силу положення ст. 21 Закону України «Про Державний земельний кадастр» не потребує розробки відповідного проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки, оскільки цільове призначення не змінюється.

У іншій справі судом було прийняте рішення про правомірність зміни виду використання земельної ділянки без необхідності розробки проекту землеустрою (Постанова Львівського апеляційного адміністративного суду від 17 вересня 2015 року у справі за  № 876/2554/15):
<…>

Аналіз зазначених норм матеріального права дає підстави для висновку, що для внесення змін до відомостей про земельну ділянку, яка належить до категорії земель житлової та громадської забудови, щодо виду її використання власник такої земельної ділянки повинен подати Державному кадастровому реєстратору лише заяву за формою згідно з додатком 12 до Порядку ведення державного кадастрового реєстру.


Власов Євген
юрист
0678624417




#трудові_спори, #податковий_адвокат, #оскарження_звільнення, #господарські_спори, #стягнення_заборгованості, #стягнення_інфляційних, #житловиселення, #АБвласоваВектор, #сімейніспори, #АдвокатськебюроВектор, #familylaw, #аліменти, #податковий_адвокат, #АБвласоваВектор, #фіктивне_підприємство, #фіктивність,  #порушення_постачальником_податкового_законодавства,



Немає коментарів: