вівторок, 4 липня 2023 р.

Скільки сплатили війського збору з 2014 року?

 

податковий адвокат, податкова консультація, супровід податкових перевірок
податковий адвокат, вивести з ризикових

З серпня 2014 року був запроваджений військовий збір у 1,5% з усього, що оподатковується податком на доходи українців (зарплата, дивіденди, доходи з продажу рухомого/нерухомого майна...).



По ідеї, надходження від сплати військового збору мали б бути спрямовані на підвищення обороноздатності країни, тобто кожний з нас з власної кишені додатково фінансував власну армію.

Але весь «виверт» в тому, що немає окремого цільового фонду, де б військовий збір збирався, натомість все надходить в державний бюджет суцільним порядком. І виходить, що немає і контролю за їхнім витраченням.

Згідно з офіційними даними у 2014 році зібрали - 2,5 млрд грн. (приблизно 83 млн. доларів, якщо взяти дуже грубий курс 30), а вже за 2022 рік - 33,7 млрд грн. (приблизно 1,1 млрд доларів).

Загалом з 2014 до 2022 рік (включно) зібрано військового збору на суму 165 млрд. грн. (5,5 млрд. доларів).

Це багато чи мало?

За офіційними даними, які вдалося знайти, у нас до повномасштабного вторгнення було «по документах» - 98 бойових літаків.

F-16 коштує 35-55 млн. доларів, тобто за 8 років ми могли б придбати 100 таких літаків за максимальною ціною (зрозуміло, що без ракет, витратних матеріалів і таке подібне).

По амуніції звичайного бійця вдалося знайти таку інформацію, що коштуватиме в середньому 3 тис. доларів - можна укомплектувати 1,8 млн. осіб.

Армія дронів у тисячу бойових одиниць обійдеться в 2 млрд. гривень - а це 82 500 штук дронів! Можна купляти по 10 тис. штук на рік і так впродовж 8 років.

Це дуже й дуже умовні розрахунки.

Отож коли одні, в умовах постійних реформ, безконтрольності та безвідповідальності, жирують, то платники податків, волонтери - жебракують, попри те, що сплачують податки, закривають нагальні потреби на фронті як можуть.

Що можна зробити? Як на мене, слід почати замислюватися над тим куди йдуть сплачені кожним із нас податки, а потім запитувати владу, бо який інвестор захоче тут щось створювати, якщо ми, українці, перекладаємо свою відповідальність на когось?

Має плекатися культура контролю суспільства стосовно витрачення коштів з нашої державної скарбнички, а не культура існування різноманітних правоохоронних органів - НАБУ, БЕБ.
 
 
****

Маєте запитання? 

 
 
**** 

| наші успішні справи |

 

****

#податковийадвокат,
#податковаконсультація,
#податковий_адвокат,
#податковийюрист,
#податковий_юрист,
#податковий_спір,
#податкова_консультація,
#податки,
#адвокатподатки,
#податкова_накладна,
#податкованакладна,
#податкова_перевірка,
#податковаперевірка,
#запитвідподаткової,
#оскаржити_наказ_про_перевірку,
#оскаржити_податкове_повідомлення-рішення,
#оскаржити_ППР,
#АБ_Власова_Вектор,
#адвокатське_бюро_Власова_Вектор, #Євген_Власов_адвокат, #оскаржити_податкове_повідомлення-рішення,
#податкові_юристи, #послуги_по_вирішенню_податкових_питань,
#військовийзбір 
 

 

Немає коментарів: