середу, 1 листопада 2023 р.

Таблиця даних платника: не приймають. Що робити? Не прийняли таблицю. Що робити

 

 ---/---


[ Податковий адвокат | Спори з податковою | Податкова консультація  | Розблокувати податкову накладну | Виведення з ризикових | Не приймають таблиці даних платника податків ]

 
---/---
 

***

[ Допомогли вивести з переліку ризикових більше 10 підприємств. Проконсультували та підготували поради як вивести зі списку (переліку) більше ніж для 40 платників податків. Допомогли зареєструвати більше 30 таблиць даних платників податків ]

***

[ Найпоширеніші запитання, з якими до нас звертаються платники податків щодо виведення з ризикових, розблокування податкових накладних, оскарження відмови в реєстрації накладної, приймання таблиці даних платника ]

 

1. Як не допустити зупинення реєстрації податкових накладних, внесення до переліку (списку) ризикових платників ПДВ? Деякі поради від податкового адвоката.

 

2. Чому блокують (зупиняють реєстрацію) податкових накладних, розрахунків коригування. І як уникнути? У чому причина блокування, зупинення реєстрації? Детальніше читайте на нашому сайті.

 

3. Яка відповідальність, якщо невчасно подали повідомлення до податкової накладної, реєстрацію якої було зупинено? Чи буде штраф? Чи податкова перевірка? Деталі на нашому сайті.

 

4. Що робити, коли 365 днів на пояснення на розблокування податкових накладних минули? Позиція податкового адвоката.

 

5. Чи треба розблоковувати помилково складену податкову накладну? Чи потрібно її відображати в податковій декларації? Детальніше

 

6. З моменту складання і до моменту реєстрації перестав бути платником ПДВ. Детальніше.

 

****

 

податковий адвокат, таблиця даних платника податків, не приймають таблицю, недостатність трудових ресурсів, умовний склад, податковий адвокатЗупинення реєстрації податкової накладної на підставі Критерію № 1 є протиправною та може бути успішно оскаржена в судовому порядку. Подати Таблицю даних платника податку: чи вирішить усі проблеми?

 

Відсутність товару/послуги, зазначеного/зазначеної в податковій накладній, поданій для реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних (Реєстр), у таблиці даних платника податку на додану вартість (т. з. «Критерій 1») стала причиною для зупинення реєстрації податкової накладної?

 

 

1. Навіщо взагалі подавати пояснення та таблицю даних платника даних?

 

По-перше, це дасть можливість автоматично розблокувати «свіжі» податкові накладні, реєстрацію яких було зупинено.

 

По-друге, на майбутнє дозволить мінімізувати блокування податкових накладних, адже відповідно до положень Постанови КМУ за № 1165 від 11.12.2019 «Про затвердження Порядку зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних» рішення про врахування таблиці є підставою для автоматичної реєстрації податкових накладних з відповідним кодом.

 

2. У нас ніколи не блокували податкові накладні, а тепер зупиняють реєстрацію та зазначать п. 1 Критеріїв ризиковості. Як так може бути?



Час від часу з проблемою зупинення реєстрації податкових накладних стикаються і «молоді» підприємства і знані лідери, що ведуть діяльність по десять і більше років.

таблиця даних платника податків, не приймають таблицю, оскаржити відмову в прийняття таблиці даних, податковий адвокатПричиною може бути і політичний складник (потрібно блокувати, бо треба блокувати), так і оновлення законодавства, програмного забезпечення самої податкової служби. Так, наймасовіше блокування відбулося в середині жовтня 2022 року, коли в до Постанови КМУ за № 1165 від 11.12.2019 «Про затвердження Порядку зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних» внесли, здавалося «косметичні зміни» про перелік ризикових операцій, що такими визначаються самою податковою службою та розміщуються нею про такі операції на власному сайті.

 

3. Які поширені причини неврахування таблиці даних платника податків?

 

Це може бути і недостатність трудових ресурсів (якщо працює тільки директор та бухгалтер, а тим більше ще отримують мінімальну заробітну плату), відсутність матеріальних ресурсів, або відсутність товару на умовному складі, або ж наявність службової, податкової інформації про ризиковість операцій.

 

Зазвичай, ми як податкові адвокати радимо своїм клієнтам звернутися або самостійно з письмовим запитом, або через за допомогою адвокатського запиту до податкової служби з метою з’ясування причин застосування критерію 1, причин неврахування таблиці даних платника податків.

 

Слід пам’ятати, що податкова надає відповідь на адвокатський запит упродовж п’яти робочих днів, а на запит платника податків – до одного місяця.

Здебільшого, відповідь податкової служби на адвокатський запит дає змогу ідентифікувати причину неврахування та підготовати відповідні рекомендації для підвищення шансів для прийняття таблиці даних платника податків.

 

податковий адвокат, розблокувати податкову накладну, реєстрацію зупинено податкової накладної, ПДВ накладна, податкова накладна4. Якщо прийнято рішення про врахування, а потім про неврахування. Що це означає? І як так може бути?


По-перше, саме врахування таблиці даних платника податків може відбутися в автоматичному режимі, а згодом, тобто впродовж 5 робочих днів, комісія регіонального рівня «в ручному режимі» переглядає цю таблицю.

По-друге, переглянути рішення про врахування може і ДПС України, тому відразу слід розуміти де відбулася відмова: на регіональному чи центральному рівнях. Адже якщо відмова трапилася в ДПС України, то не усунувши причини неврахування, комісія регіонального рівня не прийме таблицю даних платника.



5. Чи можна оскаржити відмову в прийнятті таблиці даних платника податків в досудовому порядку?



Так, можна, оскільки це передбачено положеннями Постанови КМУ за № 1165 від 11.12.2019 «Про затвердження Порядку зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних».

Одна потрібно бути обережним, оскільки якщо оскаржувати в досудовому порядку рішення про відмову в прийманні таблиці даних, то тоді залишиться після негативного рішення тільки судове оскарження.

Отож ми радимо не квапитися з досудовою процедурою оскарження.



6. Скільки разів можна подавати таблицю даних та пояснення до неї?



Необмежену кількість разів, але оскаржувати рішення про неврахування лише один раз і при цьому надається 10 робочих днів на таке оскарження, тому потрібно не пропустити цей строку.

 

7. Чи можна оскаржити в судовому порядку відмову в прийнятті таблиці даних?

Можна


8. Які перспективи оскарження в судовому порядку?



Вище середніх. Податкові адвокати Адвокатського бюро «Власова «Вектор» радять вичерпати можливості з подачею письмових пояснень та таблиці даних платника, і тільки тоді йти до суду.

Загалом, застосування Критерію 1 щодо ризиковості господарської операції можливе за наявності деяких умов:

Суд першої інстанції вірно зазначив, що зупинення реєстрації ПН/РК за п.1 Критеріїв ризиковості здійснення операцій відбувається у разі одночасного дотримання трьох умов: (1) відсутність товару в таблиці даних платника податку на додану вартість, як товару, що на постійній основі постачається; (2) обсяг постачання дорівнює або перевищує товарні залишки; (3) переважання в такому залишку (більше 50 відсотків) груп товарів (продукції), визначених ДПС та затверджених відповідним наказом, оприлюдненим на офіційному веб-сайті ДПС (для прикладу, Постанова Третього апеляційного адміністративного суду від 01.09.2020 у справі за № 160/2941/20).

таблиця даних платника податків, не приймають таблицю, оскаржити відмову в прийняття таблиці даних, податковий адвокатСудова колегія погоджується з висновком суду першої інстанції, щодо помилковості посилання відповідача на відсутність кодів УКТЗЕД/ДКПП товару/послуг 33.11.11. в таблиці платника податку та те, що обсяг постачання дорівнює або перевищує величину залишку обсягу придбаного товару/послуги та обсягу його постачання, оскільки відповідно до п.12 Порядку № 1165, подання такої таблиці є правом платника податків. Враховуючи, що позивачем не подавалась така таблиця, висновок про відсутність в таблиці послуги з ремонту, яка зазначена в податковій накладній, є необґрунтованим (Постанова П’ятого апеляційного адміністративного суду від 14.08.2020 у справі за № 420/2295/20).

Рішення податкового органу про неврахування таблиці повинно містити чітку підставі для відмови в реєстрації (врахуванні) таблиці даних платника податків (Постанова Восьмого апеляційного адміністративного суду від 01.10.2020 у справі за № 300/669/20).

Судова практика досить різноманітна, а тому слід у кожній справі брати до уваги конкретні вхідні дані та особливості ведення господарської діяльності конкретного клієнта.

Наведена вище інформація не є юридичною консультацією, а тому рекомендації нашого податкового адвоката можуть відрізнятися від тих, про які йдеться тут.

***

Ми на цьому сайті зазначали випадки, коли таблиця даних платника податків враховувался автоматично, а також умови, за яких податкова накладна, розрахунок коригування, підлягають автоматичній реєстрації, якщо наявна таблиця даних платника.

 
 
 
****

Маєте запитання? 

 
 
**** 
 
 
****
 

Немає коментарів: