вівторок, 10 січня 2017 р.

За невчасну реєстрацію місця проживання - штраф!

На початку минулого року набули чинності ряд нормативних актів, якими було змінено процедуру реєстрації місця проживання українців. Дещо я вже писав про це.
Так, до органів місцевого самоврядування були передані функції щодо реєстрації місця проживання українців, а відомості про місце проживання осіб віднині повинні заноситися до єдиної бази – Єдиного державного демографічного реєстру, доступ до якої мають органи міграційної служби та виконкоми місцевих рад.


Положеннями Постанови КМУ за № 207 «Про затвердження Правил реєстрації місця проживання та Порядку передачі органами реєстрації інформації до Єдиного державного демографічного реєстру» від 2 березня 2016 року, який набув чинності з 5 квітня 2016 року, передбачено, що  громадянин, іноземець чи особа без громадянства, які постійно або тимчасово проживають в Україні, зобов’язані протягом 30 календарних днів після зняття з реєстрації місця проживання та прибуття до нового місця проживання зареєструвати своє місце проживання. Раніше цей строк складав 10 днів.
Нововведеннями нової процедури є те, що реєстрація місця проживання за заявою особи може бути здійснена одночасно із зняттям з попереднього місця проживання.
Для того, що зареєструвати місце проживання особа подає до органів місцевого самоврядування:
-      Заяву встановленої форми,
-      Паспорт, інший документ, до якого мають вноситися відомості про місце проживання,
-      Квитанцію про сплату адміністративного збору,
-      Документи, що підтверджують право проживання у житлі (ордер, договір, свідоцтво про право власності),
- військовий квиток або посвідчення про приписку (для громадян, які підлягають взяттю на військовий облік або перебувають на військовому обліку),
-  заяву про зняття з реєстрації місця проживання особи, якщо здійснюється одночасно зняття та реєстрація місця проживання.
Адміністративний збір за реєстрацію місця проживання складає:
-      у разі звернення особи протягом встановленого цим Законом строку - у розмірі 0,0085 розміру мінімальної заробітної плати (27,20 грн.);
-      у разі звернення особи з порушенням встановленого цим Законом строку - у розмірі 0,0255 розміру мінімальної заробітної плати (81,60 грн.).
У разі реєстрації місця проживання одночасно із зняттям з попереднього місця проживання адміністративний збір стягується лише за одну адміністративну послугу та зараховується до місцевого бюджету за новим місцем проживання.
Статтею 197 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачена відповідальність за проживання без паспорта громадянина України або без реєстрації місця проживання. За перший факт порушення передбачене попередження, проте за повторне вчинення особою правопорушення вже доведеться сплатити штраф в розмірі від 17 грн. до 51 грн.
Однак чинне законодавство розрізняє два поняття «місце проживання» та «місце перебування», під останнім розуміється проживання в конкретному помешканні менше 6 місяців. Виходить, що адміністративній відповідальності особа може бути піддана лише за не реєстрацію місця проживання, а не за не реєстрацію місця перебування.
Крім того, якщо ж не проводити зняття з реєстрації свого місця проживання, то виходить, що і обов’язку здійснити реєстрацію в межах 30 днів не виникає, а отже і не виникає підстав для притягнення до відповідальності.
Така ситуація фактично унеможливлює притягнення до відповідальності.
Цікаво, що і протоколи про адміністративні правопорушення повинні складати уповноважені органами місцевого самоврядування  посадові особи, а безпосередньо притягати до адміністративної відповідальності мають виконкоми місцевих рад.
 Як на практиці будуть реалізовувати нові повноваження органи місцевого самоврядування залишається загадкою, і скоріше за все масовості в притягненні до відповідальності не слід очікувати, зважаючи на те, що штраф застосовуватиметься лише за друге порушення, крім того, при попередженні, тобто за перше порушення протокол не складається, що виключає можливість доведення повторності та застосування штрафних санкцій.

Тобто, до адміністративної відповідальності можна притягнути особу лише за те, що вона невчасно зареєструвала своє нове місце проживання, тобто порушила строк в 30 днів між зняттям з реєстрації та власне реєстрацією свого місце проживання і буде застосовано штрафні санкції лише при реєстрації місця проживання порушника.


юрист / lawyer

067 86 244 17




#трудові_спори, #податковий_адвокат, #оскарження_звільнення, #господарські_спори, #стягнення_заборгованості, #стягнення_інфляційних, #житловиселення, #АБвласоваВектор, #сімейніспори, #АдвокатськебюроВектор, #familylaw, #аліменти, #податковий_адвокат, #АБвласоваВектор, #фіктивне_підприємство, #фіктивність,  #порушення_постачальником_податкового_законодавства,

Немає коментарів: