середу, 4 травня 2016 р.

Нове в законодавстві про реєстрацію місця проживання

У березні, квітні цього року набули чинності ряд нормативно-правових актів, що стосуються процедури реєстрації місця проживання громадян.
Так, була прийнята 2 березня 2016 року Постанова КМУ за № 207 "Про затвердження Правил реєстрації місця проживання та Порядку передачі органами реєстрації інформації до Єдиного державного демографічного реєстру", яка набула чинності 5 квітня цього року.


Крім того з 4 квітня 2016 року набувають чинності всі положення ЗУ "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розширення повноважень органів місцевого самоврядування та оптимізації надання адміністративних послуг" від 10 грудня 2015 року  за № 888-VIII, до цього даний закон діяв частково.
Отже, загалом ситуація виглядає таким чином: по-перше, функції щодо реєстрації місця проживання/перебування передали органам місцевого самоврядування, по-друге, громадянин, іноземець чи особа без громадянства, які постійно або тимчасово проживають в Україні, зобов’язані протягом 30 календарних днів після зняття з реєстрації місця проживання та прибуття до нового місця проживання зареєструвати своє місце проживання, раніше строк для реєстрації надавався в 10 днів.
Адміністративна відповідальність за не реєстрацію свого місця проживання була передбачена як і раніше. Проте за перше порушення органи місцевого самоврядування відтепер будуть лише попереджати, а вже за друге – накладати штраф в розмірі від 17 грн. до 51 грн. (розмір штрафу не змінився).
Якщо говорити формально, то є два поняття «місце проживання», тобто проживання в певному місці більше 6 місяців, та «місце перебування» - проживання до 6 місяців. Адміністративна відповідальність передбачена саме за не реєстрацію «місця проживання». На практиці, довести, що конкретна особа проживає  більше чи менше 6 місяців практично неможливо.
В ідеалі кожний громадян виїжджаючи в інший населений пункт, чи змінюючи житло, повинен знятися з реєстрації та протягом 30 днів з моменту зняття зареєструвати своє місце проживання за новою адресою.
Планується, що з січня 2017 року має запрацювати в повній мірі Єдиний державний демографічний реєстр, де має накопичуватися інформація про зняття, реєстрацію місця проживання особи, оскільки має бути запроваджене відповідне програмне забезпечення, до цього органи місцевого самоврядування передаватимуть інформацію Державній міграційній службі.
За проведення реєстрації місця проживання встановлюється з квітня 2016 року така плата: 0,0085 мінімальної заробітної плати (мзп) або 11,71 грн. — у разі звернення особи протягом встановленого строку; 0,0255 мзп або 35,14 грн. — у разі звернення особи з порушенням встановленого строку.
Підставами для відмови в реєстрації/знятті з реєстрації можуть бути:
- особа не подала необхідних документів або інформації;
- у поданих документах містяться недостовірні відомості або подані документи є недійсними;
- звернулася особа, яка не досягла 14 років.
Рішення про відмову в реєстрації/знятті з реєстрації місця проживання приймається в день звернення особи або її представника шляхом зазначення у заяві про реєстрацію/зняття з реєстрації місця проживання підстав відмови. Зазначена заява повертається особі або її представнику.
Цікава норма буде діяти з квітня цього року, якою передбачено, що особи, які не проживають за зареєстрованим місцем проживання більше одного місяця і які мають невиконані майнові зобов’язання, накладені в адміністративному порядку чи за судовим рішенням, або призиваються на строкову військову службу і не мають відстрочки, або беруть участь у судовому процесі в будь-якій якості, зобов’язані письмово повідомити відповідному органу реєстрації про своє місце перебування.
Проте відповідальності за порушення даної норми не передбачено, поки що.

На даний час відкритим залишається питання про реалізацію законодавчих норм відносно внутрішньо переміщених осіб (як застосовується, які є виключення тощо).


юрист / lawyer
067 86 244 17




#трудові_спори, #податковий_адвокат, #оскарження_звільнення, #господарські_спори, #стягнення_заборгованості, #стягнення_інфляційних, #житловиселення, #АБвласоваВектор, #сімейніспори, #АдвокатськебюроВектор, #familylaw, #аліменти, #податковий_адвокат, #АБвласоваВектор, #фіктивне_підприємство, #фіктивність,  #порушення_постачальником_податкового_законодавства,

Немає коментарів: