понеділок, 14 грудня 2020 р.

Неврахування таблиці даних платника: чи є сенс оскаржувати?

 


1. Рішення про неврахування таблиці можна оскаржити в судовому порядку, про це свідчить п. 22 Постанови КМУ за № 1165 від 11.12.2019 Порядку зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних»:

 

22. Таблиця даних платника податку враховується у разі надходження до контролюючого органу рішення суду про скасування рішення про неврахування таблиці даних платника податку, яке набрало законної сили.


 

2. Застосування критерію 1 щодо ризиковості господарської операції можливе за наявності деяких умов

 

2.1. Судова колегія погоджується з висновком суду першої інстанції, щодо помилковості  посилання відповідача на відсутність кодів УКТЗЕД/ДКПП товару/послуг 33.11.11. в таблиці платника податку та те, що обсяг постачання дорівнює або перевищує величину залишку обсягу придбаного товару/послуги та обсягу його постачання, оскільки відповідно до п.12 Порядку № 1165, подання такої таблиці є правом платника податків. Враховуючи, що позивачем не подавалась така таблиця, висновок про відсутність в таблиці послуги з ремонту, яка зазначена в податковій накладній, є необґрунтованим (Постанова П’ятого апеляційного адміністративного суду від 14.08.2020 у справі за № 420/2295/20).

 

2.2. Суд першої інстанції вірно зазначив, що зупинення реєстрації ПН/РК за п.1 Критеріїв ризиковості здійснення операцій відбувається у разі одночасного дотримання трьох умов: (1) відсутність товару в таблиці даних платника податку на додану вартість, як товару, що на постійній основі постачається; (2) обсяг постачання дорівнює або перевищує товарні залишки; (3) переважання в такому залишку (більше 50 відсотків) груп товарів (продукції), визначених ДПС та затверджених відповідним наказом, оприлюдненим на офіційному веб-сайті ДПС (Постанова Третього апеляційного адміністративного суду від 01.09.2020 у справі за № 160/2941/20).

 

3. Рішення податкового органу про неврахування таблиці повинно містити чітку підставі для відмови в реєстрації (врахуванні) таблиці даних платника податків (Постанова Восьмого апеляційного адміністративного суду від 01.10.2020 у справі за № 300/669/20).

 

Висновки: подача таблиці даних це є правом платника податків, якщо сам платник не подавав такої таблиці, то і критерій № 1 щодо  ризиковості господарської операції не може бути застосований. Рішення про неврахування таблиці оскаржується в судовому порядку, проте слід пам’ятати, що судовий збір доведеться заплатити як за дві немайнові вимоги, звісно, трапляються випадки, коли судді/помічники суддів не звертають на це уваги, а тому відкривають та розглядають справу і так.






#трудові_спори, #податковий_адвокат, #оскарження_звільнення, #господарські_спори, #стягнення_заборгованості, #стягнення_інфляційних, #житловиселення, #АБвласоваВектор, #сімейніспори, #АдвокатськебюроВектор, #familylaw, #аліменти, #податковий_адвокат, #АБвласоваВектор, #фіктивне_підприємство, #фіктивність,  #порушення_постачальником_податкового_законодавства,