понеділок, 23 лютого 2015 р.

Мораторій на перевірки: на кого він розповсюджується?


Як відомо, наприкінці грудня 2014 року було прийнято два законодавчих акти, які стосуються всіх і кожного, хто займається бізнесом, оскільки нововведення, зокрема, стосуються питань проведення перевірок контролюючим органами.





1. Якщо у суб’єкта господарювання був дохід до 20 млн. грн. за 2014 рік, то з 1 січня 2015 року перевірки здійснюються з дозволу КМУ, однак це обмеження  не розповсюджується на перевірки фіскальної служби в період січень-червень 2015 року. 

Крім того, впродовж 2015, 2016 роки всі інші перевірки здійснюються або з дозволу КМУ, або за заявою самої компанії, або на підставі рішення суду, або в порядку КПК України.

Однак щодо певних перевірок є свої винятки:

З 1 січня 2015 року  допускається проводити перевірки суб'єктів господарювання, що (1) ввозять на митну територію України та/або виробляють та/або реалізують підакцизні товари, (2) на перевірки дотримання норм законодавства з питань наявності ліцензій, (3) повноти нарахування та сплати податку на доходи фізичних осіб, (4) єдиного соціального внеску, (5) відшкодування податку на додану вартість.

Отже, питання податку на прибуток, податкового кредиту, застосування РРО під час перевірок досліджуватися не можуть.

з 1 липня 2015 року можна проводити перевірки платників єдиного податку другої і третьої (фізичні особи - підприємці) груп, крім тих, які здійснюють діяльність на ринках, продаж товарів у дрібнороздрібній торговельній мережі через засоби пересувної мережі, за винятком платників єдиного податку, визначених пунктом 27 підрозділу 10 розділу XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України, з питань дотримання порядку застосування реєстраторів розрахункових операцій.

Складається цікава ситуація, коли платник на загальній системі оподаткування з доходом за минулий рік менше 20 млн. грн.  і застосовує РРО, з 1 липня 2015 року перевірятися не буде, однак платники єдиного податку другої та третьої груп будуть.

Отже, для компаній з доходом за 2013 рік до 20 млн. грн., прибуток підприємств, єдиний податок, ПДВ, крім питань відшкодування податку на додану вартість на період 2015, 2016 рік перевірятися не будуть, а всі інші види податкових перевірок будуть здійснюватися в загальному порядку.

2. Більше 20 млн. грн. доходу за 2013 рік, податкові перевірки здійснюються в загальному порядку, а щодо всіх інших перевірок, то до червня 2015 року, контролюючі органи перевіряють лише з дозволу уряду.

Після червня 2015 року всі перевірки будуть здійснюватися в загальному порядку.


Отже, з 1 січня 2015 року податкові перевірки всіх суб’єктів господарювання (які мали дохід за минулий рік менше чи більш 20 млн. грн.) можливі щодо єдиного соціального внеску, відшкодування податку на додану вартість, нарахування та сплати податку на доходи фізичних осіб, а з 1 липня 2015 року (з доходом до 20 млн. грн.) можливі перевірки для другої-третьої групи (крім підприємців на ринку, дрібнороздрібній торговельній мережі через засоби пересувної мережі) щодо застосування РРО.


юрист / lawyer
067 86 244 17




#трудові_спори, #податковий_адвокат, #оскарження_звільнення, #господарські_спори, #стягнення_заборгованості, #стягнення_інфляційних, #житловиселення, #АБвласоваВектор, #сімейніспори, #АдвокатськебюроВектор, #familylaw, #аліменти, #податковий_адвокат, #АБвласоваВектор, #фіктивне_підприємство, #фіктивність,  #порушення_постачальником_податкового_законодавства,

6 коментарів:

Євген сказав...

Уряд надав дозвіл на проведення перевірок ДСЕС по Бортничам -
http://www.kmu.gov.ua/control/uk/publish/article?art_id=247890586&cat_id=244276429

Євген сказав...

Комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій також має право на перевірки
http://www.kmu.gov.ua/control/uk/publish/article?art_id=247902241&cat_id=244276429

Євген сказав...

3. Установити, що у 2015 та 2016 роках перевірки підприємств, установ та організацій, фізичних осіб - підприємців з обсягом доходу до 20 мільйонів гривень за попередній календарний рік контролюючими органами здійснюються виключно з дозволу Кабінету Міністрів України, за заявкою суб’єкта господарювання щодо його перевірки, згідно з рішенням суду або згідно з вимогами Кримінального процесуального кодексу України. Зазначене обмеження не поширюється:

з 1 січня 2015 року на перевірки суб’єктів господарювання, що ввозять на митну територію України та/або виробляють та/або реалізують підакцизні товари, на перевірки дотримання норм законодавства з питань наявності ліцензій, повноти нарахування та сплати податку на доходи фізичних осіб, єдиного соціального внеску, відшкодування податку на додану вартість;

з 1 липня 2015 року на перевірки платників єдиного податку другої і третьої (фізичні особи - підприємці) груп, крім тих, які здійснюють діяльність на ринках, продаж товарів у дрібнороздрібній торговельній мережі через засоби пересувної мережі, за винятком платників єдиного податку, визначених пунктом 27 підрозділу 10 розділу XX "Перехідні положення" Податкового кодексу України, з питань дотримання порядку застосування реєстраторів розрахункових операцій.

Євген сказав...

8. Установити, що перевірки підприємств, установ та організацій, фізичних осіб - підприємців контролюючими органами (крім Державної фіскальної служби України та Державної фінансової інспекції України) здійснюються протягом січня - червня 2015 року виключно з дозволу Кабінету Міністрів України або за заявкою суб’єкта господарювання щодо його перевірки.

Анонім сказав...

распространяется ли мораторий на управления контроля за благоустройством? (ведь они являются исполнительными органами местных советов)..

Спасибо.

Євген сказав...

Распространяется, ведь органы местного самоуправления - контролирующие органы, но составлять протоколы об админ правонарушениях они вправе соотвественно привлекать к ответственности могут. То есть составлять припысы и акты проверки не могут, но протоколы могут составлять.