середу, 25 лютого 2015 р.

Опікати бізнес готові усі, але захищати ніхто!





Наприкінці минулого року, у листопаді 2014 року, громадськості анонсували проект «бізнес-омбудсмен» - такий собі Робін Гуд, який захищатиме бізнес від кровожерливих чиновників.Надворі вже кінець лютого 2015 року і виникає питання: чи є перші результати роботи бізнес-омбудсмену?Сам по собі бізнес-омбудсмен немає жодних повноважень, якраз повноваженнями наділений колегіальний орган – Рада бізнес-омбудсмена, яка була утворена відповідно до положень Постанови КМУ від 26.11.2014 року за № 691 «Про утворення Ради бізнес-омбудсмена».


Дана Постанова була опублікована 12.12.2014 року і цього ж дня набула чинності на підставі ст. 5 Указу Президента України «Про порядок офіційного оприлюднення нормативно-правових актів та набрання ними чинності» від 10.06.97 року № 503/97.
Задачами Ради бізнес-омбудсмена є, зокрема:
-  Розгляд скарг  суб’єктів господарювання щодо корупційних діянь та/або інших порушень їх законних інтересів,
-  Звернення із запитом до органів державної влади, органів місцевого самоврядування щодо вжиття заходів щодо реалізації рекомендацій Ради.
Рада бізнес-омбудсмена є консультативно-дорадчим органом Кабінету Міністрів України та складається з:
- бізнес-омбудсмену,
- двох заступників бізнес-омбудсмена,
- секретаріату
Проте, крім Ради бізнес-омбудсмена має функціонувати Наглядова рада – керівний орган. 
Наглядова рада в свою чергу складається з трьох блоків:
1. Представників КМУ – 1 блок,
2. Представників міжнародних фінансових установ (Європейського банку реконструкції та розвитку, Організації економічного співробітництва та розвитку) – 2 блок,
3. Представників бізнес-асоціації – 3 блок.
Кожний блок має лише право на один голос: три блоки – три голоси. Для прийняття рішення достатньо 2-х із 3-х голосів.
Рішення наглядової ради щодо обрання бізнес-омбудсмена та кожного з його заступників ухвалюються одноголосно та подаються Кабінетові Міністрів України для затвердження.
Натомість Розпорядженням КМУ від 22.12.2014 року № 1251-р «Про затвердження А. Шемети бізнес-омбудсменом».
Цікаво, а чи було відповідне Рішення Наглядової ради?
Наглядова рада затверджує регламент, вносить подання щодо призначення та звільнення бізнес-омбудсмена та його заступників.
Отже, на даний час Наглядової ради немає, немає і Регламенту, але є бізнес-омбудсмен є, без заступників.
Уряд доручив Міністерству економічного розвитку і торгівлі подати до 20 березня 2015 р. на розгляд Кабінету Міністрів України законопроект щодо утворення установи бізнес-омбудсмена.
Крім того, на сьогоднішній день Постановою КМУ від 24.12.2014 року за № 724 було утворено Державну регуляторну службу України, реорганізувавши шляхом перетворення Державну службу України з питань регуляторної політики та розвитку підприємництва, яка також покликана серед іншого вживати в межах повноважень, передбачених законом, заходи до захисту прав та законних інтересів суб’єктів господарювання, порушених унаслідок дії регуляторних актів, а також звертається в установленому порядку до органів державної влади, їх посадових осіб, органів та посадових осіб місцевого самоврядування, які у випадках та в порядку, встановлених Конституцією та законами України, мають право скасовувати або зупиняти дію актів інших органів державної влади, їх посадових осіб, органів та посадових осіб місцевого самоврядування, з поданнями про скасування (зупинення дії) регуляторних актів, що суперечать принципам державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності або прийняті з порушенням установлених законом вимог.


юрист / lawyer
067 86 244 17




#трудові_спори, #податковий_адвокат, #оскарження_звільнення, #господарські_спори, #стягнення_заборгованості, #стягнення_інфляційних, #житловиселення, #АБвласоваВектор, #сімейніспори, #АдвокатськебюроВектор, #familylaw, #аліменти, #податковий_адвокат, #АБвласоваВектор, #фіктивне_підприємство, #фіктивність,  #порушення_постачальником_податкового_законодавства,


Немає коментарів: