понеділок, 2 листопада 2015 р.

Про великі та маленькі літери в ПДВ-накладних



Відповідно до положень п. 201.1 ст. 201 ПК України серед обов’язкових реквізитів, які повинна мати податкова накладна є, зокрема, повна або скорочена назва, зазначена у статутних документах юридичної особи або прізвище, ім'я та по батькові фізичної особи, зареєстрованої як платник податку на додану вартість, - продавця товарів/послуг.
Слід звернути увагу на те, що йдеться саме про назву, а не про розмір літер у назві, однак це не завадило податківцям по-своєму тлумачити норму ПКУ:


 ДПС у своєму листі від 15.01.2013 року за №534/6/15-3115 зазначає, що в полях "Найменування продавця" та "Найменування покупця" податкової накладної зазначається назва юридичної особи, яка відповідає назві, зазначеній в статутних документах такої особи (з відповідним відображенням розміру літер такої назви).
Проте вже у своєму Листі Міністерства доходів і зборів України від 29.04.2013 року  за № 1883/6/99-99-19-04-01-15 звернула увагу на те, що:
<...>
... найменування юридичної особи, написане великими буквами, є тотожним найменуванню юридичної особи, написаному великими та малими буквами, якщо кожна буква (символ, розділовий знак та ін.) найменування, написаного великими літерами, відповідає буквам (символам, розділовим знакам та ін.) найменування, написаного великими та малими буквами.
Іншими словами: найменування юридичної особи, написане великими буквами, є тотожним найменуванню юридичної особи, написаному великими та малими буквами, якщо ці букви повністю співпадають.
Аналогічна позиція Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва зазначена в численних листах комітету, зокрема в листі від 04.11.2009 р. N 13574.
Враховуючи зазначене, в полях "Найменування продавця" та "Найменування покупця" податкової накладної повинна зазначатися назва юридичної особи, яка відповідає назві, зазначеній в статутних документах такої особи. При цьому розмір літер у назві такої юридичної особи може бути відображено в податковій накладній як великими літерами, так і великими літерами та маленькими літерами, якщо назва повністю співпадає із зазначеною у статутних документах.
Невідповідність розміру літер, якими в податковій накладній зазначені найменування продавця та найменування покупця, розміру літер назв, зазначених в статутних документах таких осіб, не є підставою визнавати вказану накладну такою, що заповнена з порушенням, за умови дотримання інших вимог заповнення податкової накладної.
Оскільки лист Державної податкової служби України від 15.01.2013 р. N 534/6/15-3115 за своїм змістом відповідає вищевикладеному, даний лист не потребує перегляду.

Крім того, на офіційному сайті фіскальної служби (http://kyiv.sfs.gov.ua/media-ark/news-ark/96025.html) також підтверджується позиція, що великі та маленькі літери не має суттєвого значення.
Відповідальність за неправильне оформлення ПДВ-накладної:
ст. 163-1 КпАП України:

Стаття 163 1. Порушення порядку ведення податкового обліку, надання аудиторських висновків 
Відсутність податкового обліку, порушення керівниками та іншими посадовими особами підприємств, установ, організацій встановленого законом порядку ведення податкового обліку, у тому числі неподання або несвоєчасне подання аудиторських висновків, подання яких передбачено законами України, - 
тягне за собою накладення штрафу у розмірі від п'яти до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. 
Дії, передбачені частиною першою цієї статті, вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за те ж порушення, - 
тягнуть за собою накладення штрафу у розмірі від десяти до п'ятнадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. 
Дії, передбачені частинами першою і другою цієї статті, не вважаються порушенням платником податків встановленого порядку ведення податкового обліку, якщо платник податків досяг податкового компромісу відповідно до підрозділу 9 2 розділу XX "Перехідні положення" Податкового кодексу України.



юрист / lawyer
067 86 244 17 




#трудові_спори, #податковий_адвокат, #оскарження_звільнення, #господарські_спори, #стягнення_заборгованості, #стягнення_інфляційних, #житловиселення, #АБвласоваВектор, #сімейніспори, #АдвокатськебюроВектор, #familylaw, #аліменти, #податковий_адвокат, #АБвласоваВектор, #фіктивне_підприємство, #фіктивність,  #порушення_постачальником_податкового_законодавства,

Немає коментарів: