четвер, 14 січня 2016 р.

Право споживача на українське маркування продукції. Судові механізми впливу на виробників.



Останнім часом патріотичний рух докотився і до сфери захисту прав споживачів.
Основна ідея зводиться до того, що маркування на приладах та приборах, які продаються в крамницях, має бути виконане українською мовою, оскільки маркування не виконане відповідно до вимог ч. 3 ст. 26 Закону України «Про засади державної мовної політики» (маркування товарів, інструкції про їх застосування тощо виконуються державною мовою і регіональною мовою або мовою меншини), тому товар в розумінні положень ЗУ «Про захист прав споживачів» не є якісним (належна якість товару, роботи або послуги - властивість продукції, яка відповідає вимогам, встановленим для цієї категорії продукції у нормативно-правових актах і нормативних документах, та умовам договору із споживачем).

Споживачі заявляють претензії до магазину щодо усунення недоліків протягом 14 днів (ч. 9 ст. 8 ЗУ «Про захист прав споживачів»), а у випадку не виконання вимог нараховують неустойку виходячи з абз. 3 ч. 9 ст. 8 ЗУ «Про захист прав споживачів» - за кожний день затримки виконання вимоги про надання товару аналогічної марки (моделі, артикулу, модифікації) та за кожний день затримки усунення недоліків понад установлений строк (чотирнадцять днів) споживачеві виплачується неустойка відповідно в розмірі одного відсотка вартості товару, - та звертаються до суду.
Предмет позову зводиться до зобов’язання вчинити дії, а також стягнути штрафні санкції з продавця (виробника).
Якщо немає правових підстав для стягнення неустойки (магазин в строк усунув недоліки), то суди відмовляють в задоволенні позову, проте  відповідно до положень ст. 211 ЦПК України суд, виявивши під час розгляду справи порушення закону і встановивши причини та умови, що сприяли вчиненню порушення, може постановити окрему ухвалу і направити її відповідним особам чи органам для вжиття заходів щодо усунення цих причин та умов. Про вжиті заходи протягом місяця з дня надходження окремої ухвали повинно бути повідомлено суд, який постановив окрему ухвалу.
Винесення окремої ухвали є правом суду, а не його обов’язком.

У свою чергу відповідні органи, підприємства, яким адресована дана ухвала повинні здійснити відповідні заходи та поінформувати суд про такі заходи.
У іншому випадку накладається штраф на підставі ст. 185-6 КУпАП залишення посадовою особою без розгляду окремої ухвали суду або невжиття заходів до усунення зазначених в ній порушень закону, а так само несвоєчасна відповідь на окрему ухвалу суду - тягнуть за собою накладення штрафу від двадцяти до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (340 грн. - 850 грн.) (приклад: № 1, в судовому реєстрі обмаль Постанов місцевих судів в контексті притягнення до відповідальності за невиконання окремих ухвал).

Потенційно можна через інспекцію із захисту прав споживачів домогтися проведення перевірки відповідних магазинів з накладанням на порушників штрафів, визначених ст. 23 ЗУ «Про захист прав споживачів», крім цього ініціювати за результатами перевірки судовий процес про зупинення роботи магазинів (для прикладу, правда, конкретно не стосується захисту прав споживачів). Однак треба враховувати обмеження та мораторії на проведення перевірок на 2015, 2016 роки.
Зупинення роботи здійснюватиметься в рамках адміністративного процесу відповідно до положень ст. 183-2 КАС України.

Громадські організації вправі звертатися до суду з позовом до суду про визнання дій продавця, виробника (підприємства, що виконує їх функції), виконавця протиправними щодо невизначеного кола споживачів і припинення цих дій (ч. 9 ст. 25 ЗУ «Про захист прав споживачів»), другою хвилею можуть «накрити» виробників позови споживачів в порядку ст. 96 ЦПК України - про повернення вартості товару неналежної якості, якщо є рішення суду, яке набрало законної сили, про встановлення факту продажу товару неналежної якості, ухвалене на користь невизначеного кола споживачів.

юрист / lawyer
067 86 244 17




#трудові_спори, #податковий_адвокат, #оскарження_звільнення, #господарські_спори, #стягнення_заборгованості, #стягнення_інфляційних, #житловиселення, #АБвласоваВектор, #сімейніспори, #АдвокатськебюроВектор, #familylaw, #аліменти, #податковий_адвокат, #АБвласоваВектор, #фіктивне_підприємство, #фіктивність,  #порушення_постачальником_податкового_законодавства,  


Немає коментарів: