пʼятницю, 12 травня 2017 р.

Щорічна допомога учасника АТО 2017

Відповідно до п. 19 ч. 1 ст. 6 ЗУ «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» до учасників бойових дій відносяться  військовослужбовці (резервісти, військовозобов'язані) та працівники Збройних Сил України, Національної гвардії України, Служби безпеки України, Служби зовнішньої розвідки України, Державної прикордонної служби України, Державної спеціальної служби транспорту, військовослужбовці військових прокуратур, особи рядового та начальницького складу підрозділів оперативного забезпечення зон проведення антитерористичної операції центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, державну політику у сфері державної митної справи, поліцейські, особи рядового, начальницького складу, військовослужбовці, працівники Міністерства внутрішніх справ України, Управління державної охорони України, Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України, Державної служби України з надзвичайних ситуацій, Державної пенітенціарної служби України, інших утворених відповідно до законів України військових формувань, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України і брали безпосередню участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах антитерористичної операції у період її проведення.


Слід зазначити до учасників бойових дій прирівнюються відповідно до Постанови КМУ від 20.08.2014 року за № 413 «Про затвердження Порядку надання статусу учасника бойових дій особам, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України і брали безпосередню участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення» і особи, які у складі добровольчих формувань, що були утворені або самоорганізувалися для захисту незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України, брали безпосередню участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах антитерористичної операції у період її проведення, за умови, що в подальшому такі добровольчі формування згідно з переліком, визначеним Антитерористичним центром при СБУ та Генеральним штабом Збройних Сил, були включені до складу Збройних Сил, МВС, Національної поліції, Національної гвардії та інших утворених відповідно до законів України військових формувань та правоохоронних органів.
За загальним правилом, статус учасника бойових дій надається особам, зазначеним вище, в разі залучення їх до проведення антитерористичної операції на строк не менше ніж 30 календарних днів, у тому числі за сукупністю днів перебування в районах її проведення.
Положеннями ст. 12 ЗУ «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» передбачено, що щорічно до 5 травня учасникам бойових дій виплачується разова грошова допомога у розмірі, який визначається Кабінетом Міністрів України в межах бюджетних призначень, встановлених законом про Державний бюджет України.
Так, у квітні цього року урядом була прийнята Постанова про визначення розміру щорічної разової грошової допомоги (Постанова від 5 квітня 2017 р. за № 223 «Деякі питання виплати у 2017 році разової грошової  допомоги, передбаченої Законами України «Про статус  ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»).  Дане питання переглядається та врегульовується щорічно на підставі відповідної урядової постанови.
Нею, зокрема, учасникам бойових дій встановлюється розмір разової допомоги в 1 200,00 гривень.
Крім того, відповідальними органами за здійснення виплат та приймання документів є районні органи соціального захисту населення районних, районних у м. Києві державних адміністрацій, виконавчих органів міських, районних у місті (у разі їх утворення) рад.
Виплата здійснюється до 5 травня 2017 року через відділення зв’язку або установи банків на особові рахунки громадян за місцем отримання пенсії (особам, які не є пенсіонерами, ― за місцем їх проживання) 
Обов’язок щодо інформування органів соціального захисту про осіб, які мають право на разову грошову допомогу покладено на Пенсійний фонд України, щодо осіб, які перебувають на обліку  його органах, щодо інших осіб, то на Міноборони, МВС, Нацполіцію, Національну гвардію, ДФС, СБУ, Мінюст, Службу зовнішньої розвідки, УДО, Прикордонну службу, Службу спец. зв’язку  Спеціальну службу транспорту, Генеральну прокуратуру, іншими утвореними відповідно до законів військовими формуваннями, підприємствами, установами, організаціями.
Якщо особа, яка має право на щорічну допомогу не отримала допомогу, в тому числі набула статус учасника бойових дій до 5 травня 2017 року (включно), то така особа вправі звернутися до місцевого органу соціального захисту за отриманням допомоги, подавши заяву, свої банківські реквізити, документи, що підтверджують статус учасника бойових дій (посвідчення). Виплата у цьому випадку здійснюватиметься до 30 вересня 2017 року.

 Проте існує один суттєвий нюанс, положення ст. 12 ЗУ «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» щодо визначення розміру грошової допомоги урядом на підставі відповідної постанови визнано неконституційними, оскільки до 2008 року розмір щорічної разової допомоги був у даному законі закріплений в розмірі 5-и пенсій за віком. На практиці, учасники АТО, отримавши «урядовий» розмір допомоги, ще звертаються до суду з вимогою до органу соціального захисту про доплату до 5-ти пенсій грошової допомоги. У 2016 році суди досить часто ставали на бік учасників АТО та зобов’язували здійснити відповідну доплату.

Власов Євген
юрист
067 86 24417




#трудові_спори, #податковий_адвокат, #оскарження_звільнення, #господарські_спори, #стягнення_заборгованості, #стягнення_інфляційних, #житловиселення, #АБвласоваВектор, #сімейніспори, #АдвокатськебюроВектор, #familylaw, #аліменти, #податковий_адвокат, #АБвласоваВектор, #фіктивне_підприємство, #фіктивність,  #порушення_постачальником_податкового_законодавства,

Немає коментарів: