пʼятницю, 23 лютого 2018 р.

Аліменти, відповідальність 2018

6 лютого 2018 року набули чинності ряд важливих законодавчих змін, покликаних посилити відповідальність за несплату аліментів шляхом запровадження деяких заходів та механізмів.

До цього часу, боржників зі сплати аліментів можна було притягнути до кримінальної відповідальності в порядку ст. 164 Кримінального кодексу України (за злісне ухилення від сплати аліментів, а саме: приховування доходу, зміну місце проживання без повідомлення про це державного виконавця, -  якщо такі дії призвели до накопичення заборгованості сукупно за три місяці).



Крім цього, до боржників у судовому порядку можна було обмежити виїзд за кордон. Проте на практиці це відбувалося не часто, оскільки боржнику потрібно було довести відсутність постійного доходу, заробітку, що відповідно до усталеної судової практики, вже не свідчила про ухилення.
Нині, законодавчі зміни покликані спростити процедуру обмеження в деяких правах боржника, «стимулювати» не накопичувати заборгованість зі сплати аліментів.

Так, зокрема, відтепер положеннями Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачена  адміністративна відповідальність за несплату аліментів, якщо розмір заборгованості перевищує сукупно шестимісячний платіж.  Проте санкції - суспільно корисні роботи в розмірі від 120 до 240 годин, -  можуть бути застосовані судом на підставі складеного протоколу про адміністративне правопорушення державним виконавцем.  Слід зазначити, що на особу мають бути накладені такі санкції не пізніше 3 місяців з моменту виявлення правопорушення (складання протоколу), тому на практиці доволі часто вдається уникнути відповідальності у зв’язку з тим, що документи до суду потравляють із запізненням, суди розглядають справи більше аніж 3 місяців із-за завантаженості, а тому справу закривали, а порушник уникав покарання. Думаю, що практика в цьому питанні суттєво не зміниться.

Крім того, серед нововведень – у випадку наявності заборгованості сукупно більше 6 місяців, державний виконавець вправі винести постанову про обмеження боржника у виїзді за кордон, або про обмеження у керуванні транспортним засобом,  або про обмеження  в праві полювати, або у праві користування вогнепальною зброєю. Проте у боржника є 10 днів для оскарження цієї постанови в судовому порядку, і лише за результатами судового оскарження – постанова або буде скасована, або набуде чинності, а до цього часу боржник продовжуватиме користуватися усіма своїми правами без будь-яких обмежень.

З лютого 2018 року почали діяти також зміни в Сімейному кодексі України, що дають при наявності заборгованості зі сплати аліментів сукупно більше 6 місяців, можливість одному з батьків, з ким за рішення суду проживає дитина, самостійно вирішувати питання щодо тимчасового виїзду дитини за межі України з метою лікування, навчання дитини за кордоном, відпочинку, за наявності довідки, виданої органом державної виконавчої служби, про наявність заборгованості зі сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за шість місяців.

Довідка видається державним виконавцем впродовж 10 днів і така довідка є дійсною впродовж 1 місяця з дня видачі. Наразі, законодавства не дає відповіді на такі запитання: як довго і куди можна вивозити дитину на підставі такої довідки.

Отже, для того, щоб отримати довідку фактично необхідно, по-перше, мати судове рішення про визначення місця проживання дитини відповідно або з батьком, або з матір’ю, по-друге, повинні бути присуджені аліменти, по-третє, має відбуватися примусове стягнення аліментів через виконавчу службу, а заборгованість бути сукупно більше, аніж за 6 місяців.

До цього часу ж доводилося отримувати  дозвіл  на вивезення дитини виключно в судовому порядку, що було витратно по часу та грошах. При цьому дозвіл судом надавався конкретно під кожну поїзду, де зазначалася мета, країна та строк перебування.  Ці дані також є обов’язковими при перетині кордону України, якщо оформлюється нотаріальна довіреність одним із батьків.

Однак слід звернути увагу, що на сьогоднішній день відповідні зміни мають бути внесені також і в ряд підзаконних актів, зокрема, Постанову КМУ «Про затвердження Правил перетинання державного кордону громадянами України» від 27.01.1995 № 57, адже серед документів, що дають право перетину кордону малолітній дитині разом з одним з батьків відсутня довідка державного виконавця про наявність заборгованості зі сплати аліментів. Сподіваємося, що відповідні зміни будуть внесені продовж місяця, як це передбачено прикінцевими положеннями ЗУ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту права дитини на належне утримання шляхом вдосконалення порядку примусового стягнення заборгованості зі сплати аліментів» від 07.12.2017 № 2234-VIII.

Отже, фактично поки не будуть узгодженні норми закону та підзаконних актів вивезти дитину посилаючись лише на норми закону на практиці буде вкрай проблематично.






#трудові_спори, #податковий_адвокат, #оскарження_звільнення, #господарські_спори, #стягнення_заборгованості, #стягнення_інфляційних, #житловиселення, #АБвласоваВектор, #сімейніспори, #АдвокатськебюроВектор, #familylaw, #аліменти, #податковий_адвокат, #АБвласоваВектор, #фіктивне_підприємство, #фіктивність,  #порушення_постачальником_податкового_законодавства,

Немає коментарів: