понеділок, 20 березня 2023 р.

Повідомлення про КІК: чи варто подавати? Який штраф?

 

---/---

[ Податковий адвокат | Спори з податковою | Податкова консультація  | Розблокування податкових накладних | Виведення з ризикових | Приймання таблиці даних платника податків ]

 
---/---

 

повідомлення про КІК, податковий адвокат, податкова консультація, КІК
податковий адвокат, податкова консультація, КІК, повідомлення про КІК

 

Я не закликаю не подавати повідомлення про контрольовану іноземну компанію (КІК) чи навпаки - подавати, однак до цього слід ставитися помірковано.


1. Обов’язок подавати повідомлення про КІК виник з 01.01.2022.

2. Якщо Ви набули частку в іноземному підприємстві до 01.01.2022, то не зобов’язані подавати повідомлення про КІК. Проте, якщо продаєте частку в такому підприємстві після цієї дати - повідомляти потрібно. І зрозуміло, якщо у Вас з’явилася частка після 01.01.2022, то повідомляти нашу податкову також слід.

3. Строк для подачі повідомлення - 60 календарних днів з дати відчуження/набуття.

4. Штраф за неподачу - приблизно 800 тис. грн. за кожний факт (300 розмірів прожиткового мінімуму для працездатної особи)

5. Відколи ввели воєнний стан перебіг строків, визначених у податковому законодавстві був зупинений, і таке зупинення стосувалося й 60-денного періоду для інформування про КІК.

6. Тобто склалася ситуація, що обов’язок є, але в який період його слід виконати не було, точніше, цей період був зупинений.

7. У листопаді 2022 року парламент прописує в Податкову кодексі обов’язок, хоча він і до цього був, подати повідомлення про КІК і саме з того часу почали відраховувати 60 днів на подачу повідомлення про КІК.

8. Але є низка зауважень. Наприклад, по-перше, на період карантину, який досі діє штрафи не застосовуються, по-друге, положення про зупинення строків також донині є, зокрема і щодо повідомлення про КІК.

9. Сама податкова, на своїй «гарячій» лінії, не має офіційної позиції з цього всього: подавати/не подавати, буде/не буде штраф. Проте ніхто не застрахований від неприємних сюрпризів від нашої податкової.

***
Якщо не можете визначитися з тим чи подавати повідомлення про КІК чи ні - будемо раді допомогти. Будь ласка, звертатися до @eugenevlasovlawyer.

Головне - знати та розуміти всі плюси та мінуси від можливих кроків, а потім приймати зважене рішення.  

 

****

Маєте запитання? 

 
 
**** 
 
 
****

 

  #повідомленняКІК,
#КІК,
#повідомлятипроКІК,
#податковийадвокат,
#податковаконсультація,
#податковий_адвокат, 
#податковийюрист,
#податковий_юрист,
#податкова_консультація,
#податки,
#адвокатподатки,
#податкова_накладна,
#податкованакладна, #податкова_перевірка, #розблокувати_накладну

Немає коментарів: