середу, 24 червня 2015 р.

Період відпусток та перевірок інспекції з питань праці. А мораторій?



Незважаючи на те, що на 2015, 2016 рік діє мораторій на здійснення перевірок, проте, як завжди існують певні виключення: мораторій стосується підприємства, дохід яких за минулий рік складає не більше 20 млн. грн, крім того податкова може здійснювати перевірки в контексті акцизу, відшкодування ПДВ з бюджету, справляння ЄСВ та ПДФО.

Детальніше читайте >>>

Уряд з 15 червня дозволив інспекції з питань праці та її територіальним органам здійснювати перевірки щодо незаконного звільнення працівників і заборгованості із заробітної плати.



Список органів, на які розповсюджується мораторій.

Відповідно до ст. 265 КЗпП України  юридичні та фізичні особи - підприємці, які використовують найману працю, несуть відповідальність у вигляді штрафу:

За кожне порушення відносно кожного працівника 30 мінімальних заробітних плат за:
(1) фактичний допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту),
(2) оформлення працівника на неповний робочий час у разі фактичного виконання роботи повний робочий час, установлений на підприємстві,
та
(3) виплати заробітної плати (винагороди) без нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування та податків

У 3-и кратному розмірі мінімальної заробітної плати:
(1) порушення встановлених строків виплати заробітної плати працівникам, інших виплат, передбачених законодавством про працю, більш як за один місяць, виплата їх не в повному обсязі

У 10-и кратному розмірі мінімальної заробітної плати:
(1) недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці

У розмірі мінімальної заробітної плати:
(1) інші порушення трудового законодавства.

Штрафи, накладення яких передбачено частиною другою цієї статті, є фінансовими санкціями і не належать до адміністративно-господарських санкцій, визначених главою 27 Господарського кодексу України, а тому на них не розповсюджуються граничні строки звернення стягнення як для адміністративно-господарських санкцій (6 місяців з моменту виявлення, але не більше 1 року з моменту вчинення – ст. 250 ГК України).
Штрафи накладаються центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику з питань нагляду та контролю за додержанням законодавства про працю, у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.
Станом на 24.06.2015 року такого порядку КМУ немає, натомість є чинним Наказ Мінсоцполітики від 02.07.2012 за № 390 «Про затвердження Порядку проведення перевірок посадовими особами Державної інспекції України з питань праці та її територіальних органів». Згідно з положеннями даного Порядку позапланові перевірки за зверненнями фізичних та юридичних осіб про порушення суб'єктами господарювання вимог законодавства про працю та загальнообов'язкове державне соціальне страхування здійснюються за наявності згоди Держпраці України на їх проведення.

Слід звернути увагу на те, що інспекція з питань праці вправі безпосередньо звернутися до суду щодо накладання штрафу (3-х мінімальних зарплат) за порушення встановлених строків виплати заробітної плати працівникам, інших виплат, передбачених законодавством про працю, більш як за один місяць, виплата їх не в повному обсязі, - без здійснення заходу державного нагляду, у випадку, якщо трудовий договір не укладався або  роботи виконувалися хоча і на умовах неповного робочого дня, проте фактично як повний робочий день.
Постанова інспекції з питань праці є виконавчим документом.
Для того, щоб зрозуміти строки давності накладання фінансових санкцій, необхідно визначити поняття «фінансова санкція».
Якщо звернутися до положень чинного законодавства, то поняття «фінансова санкція» наводиться в Податковому кодексі, проте вона стосується податкового законодавства та зовнішньоекономічної діяльності, та може накладатися контролюючими органами в розумінні ПК (п. 14.1.265. ст. 14 ПК України).
У свою чергу, згідно зі ст. 41 ПК України  контролюючими органами є саме органи доходів і зборів, податкова міліція.
Тобто штрафи інспекції з питань праці назвали фінансовими санкціями, проте не визначили строки, в межах яких можуть бути накладені штрафні (фінансові) санкції.



юрист / lawyer
067 86 244 17




#трудові_спори, #податковий_адвокат, #оскарження_звільнення, #господарські_спори, #стягнення_заборгованості, #стягнення_інфляційних, #житловиселення, #АБвласоваВектор, #сімейніспори, #АдвокатськебюроВектор, #familylaw, #аліменти, #податковий_адвокат, #АБвласоваВектор, #фіктивне_підприємство, #фіктивність,  #порушення_постачальником_податкового_законодавства, 

1 коментар:

Євген сказав...

http://www.kmu.gov.ua/control/uk/cardnpd?docid=248267098
Поіменний список підприємств, на яких будуть перевірки інспекції з питань праці.