понеділок, 8 червня 2015 р.

Безплатний проїзд для обраних


Відповідно до положень ЗУ «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України" від 28.12.2014 N 76-VIII» з 1 червня 2015 року пільговий проїзд в громадському транспортні мають лише: (1) інваліди I та II групи, (2) дітей-інвалідів, дітей-сиріт, (3) дітей, позбавлених батьківського піклування, учнів із малозабезпечених сімей та (4) осіб, які їх супроводжують і які супроводжують інваліда I групи, учасників бойових дій.




Складається така ситуація, що діти війни, учасники війни, особи, на яких поширюється положення ЗУ  «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»; особи, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною; ветерани праці України; осіб, які мають особливі трудові заслуги перед Батьківщиною; жертви нацистських переслідувань; діти війни; пенсіонерів з числа прокурорів та слідчих прокуратури не мають права на безплатний проїзд, оскільки відповідні положення були виключені з відповідних законів.

Проте відповідно до положень Постанови КМУ від 17.05.1995 року за № 354 «Про безоплатний проїзд пенсіонерів на транспортні загального користування», то пенсіонери за віком на міському пасажирському транспорті загального користування (крім метрополітену і таксі) та приміських маршрутах мають право на безплатний проїзд.

Крім того, органи місцевого самоврядування можуть надавати пільги на проїзд в певних видах громадського транспорту для певних громадян. Наприклад, для цього в Києві необхідно отримати соціальну картку киянина. На місцевому рівні дане питання регулюється рішеннями органів місцевого самоврядування.

Складається ситуація, що певні кошти на витрати пов’язані з наданням права на безплатний проїзд пенсіонерам за віком в міському транспорті загального користування вже закладені в бюджеті, проте посеред бюджетного року позбавило пенсіонерів (ветеранів війни, дітей війни, тощо) за віком права на такий безплатний проїзд. Отже, на практиці водії маршрутних таксі посилаючись на закон, який має вищу силу перед постановою уряду, будуть відмовляти пенсіонерам в пільговому проїзді. По суті, заяви уряду є лише декларативними, які на практиці виконуватися не будуть.


Причому слід нагадати, що відповідно до положень ст. 133-1 Кодексу  України про адміністративне правопорушення за безпідставну відмову від передбаченого законом пільгового перевезення громадян передбачений штраф на водіїв транспортних засобів, громадян - суб'єктів підприємницької діяльності від 136 до 170 грн. Накладати подібні стягнення вправі лише органи Укртрансінспекції після складання відповідного протоколу. 

юрист / lawyer
067 86 244 17




#трудові_спори, #податковий_адвокат, #оскарження_звільнення, #господарські_спори, #стягнення_заборгованості, #стягнення_інфляційних, #житловиселення, #АБвласоваВектор, #сімейніспори, #АдвокатськебюроВектор, #familylaw, #аліменти, #податковий_адвокат, #АБвласоваВектор, #фіктивне_підприємство, #фіктивність,  #порушення_постачальником_податкового_законодавства, 

Немає коментарів: