понеділок, 17 квітня 2023 р.

Гроші на відновлення України: репарації, контрибуції, майно радянського союзу. Податковий адвокат.

 

---/---

[ Податковий адвокат | Спори з податковою | Податкова консультація  | Розблокування податкових накладних | Виведення з ризикових | Приймання таблиці даних платника податків ]

 
---/---

 

 

податковий адвокат, податкова консультація, відновлення України
податки, відновлення України, податковий адвокат, податкова консультація

Тільки глухий не чув про «репарації», «контрибуції».


Більше ніж півроку наші урядовці, «світлі голови», не можуть запропонувати ні суспільству, ні тим більше західним партнерам дієвий, зрозумілий механізм: як-то забрати по справедливості та по закону активи росії для відновлення. Департаменти українських міністерств та різноманітних офісів (прокурора, президента) працюють, марнуючи час та кошти платників податків.

Наприклад, робоча група при Президентові працює з травня минулого року: там можна побачити світочів юридичної наукової думки СВІТУ: Оксфорд, Колумбійський, Єльський, Шевченко, Могилянка… І здається, що навіть концептуально проблема не зрушила ні на крок. Бо досі нічого притомного не було запропоновано.

Однозначно, проблема скоадна та багатошарова.

Зі свого досвіду ведення складних податкових справ, коли позиція податкової досить сильна, то доводиться шукати обхідні стежки для посилення власної позиції, концентруватися на незначних аргументах та підсвічувати їх.

Отож нещодавно на проблему «репарацій», поглянув трохи з іншого боку. Виявляється, що під час розпаду союзу була домовленість між республіками, що росія виплачує зовнішній борг союзу, натомість отримує його активи за кордоном, і при цьому союзні республіки не матимуть жодних фінансових претензій до союзу та росії. Загалом, частка України у зовнішньому боргу становить трохи більше 16%.

У 1994 року укладається угода між Україною та рф про те, що рф зобов’язується виплатити частку України в зовнішньому боргу союзу, а Україна - не претендуватиме на всі закордонні активи союзу (до речі, ця угода не набула чинності для нас, бо наш парламент її так і не ратифікував). 

Найцікавіше те, що «братський народ» не надав жодної інформації про це майно взагалі, тобто Україна навіть не знає від чого відмовляється. По суті, маємо чергову «братську» крадіжку.

Досить приблизні цифри того часу показують, що зовнішній борг союзу становив 100 млрд доларів, а ось активи совка - приблизно 300 млрд. доларів США. Я вже мовчу про союзні золотовалютні запаси, на які свої лабети поклали «брати». 


Як на мене, Україна має вирішити, передовсім, питання поділу радянського майна, бо з цими репараціями довга пісня.

 

 
****

Маєте запитання? 

 
 
**** 
 

Немає коментарів: