пʼятницю, 7 квітня 2023 р.

Анулювали ПДВ. Наслідки. Податкова консультація. Податковий адвокат

 

---/---

[ Податковий адвокат | Спори з податковою | Податкова консультація  | Розблокування податкових накладних | Виведення з ризикових | Приймання таблиці даних платника податків ]

 
---/---
 
податковий адвокат, податкова консультація, анулювали ПДВ
податковий адвокат, анулювали ПДВ, податкові наслідки

Минулого тижня звернулася клієнтка за консультацією щодо подальших кроків після анулювання статусу платника ПДВ (була третя група єдиного 3% + ПДВ, податкова перевела на третю групу 5% без ПДВ). Причина анулювання - неподача декларацій з ПДВ за останні 12 місяців.
Хотілося б викласти загальні моменти з наданої поради:


1. Майже завжди, приймаючи будь-яке письмове рішення, податкова припускається процедурних порушень (не надіслали, не вчасно надіслали повідомлення; спочатку не встановили факту існування податкового боргу на певну дату, тощо). АЛЕ глибину та їхню суттєвість уже досліджує суд, і, звісно, суто на процедурних порушеннях, справу, зазвичай, не виграєш.

2. Тому якщо анулювали статус платника ПДВ, можна: АБО йти шляхом оскарження - досудового (подати скаргу впродовж 10 робочих днів), судового;

АБО отримувати наново статус платника ПДВ. Якщо повторно отримувати, то слід готуватися до того, що з усім накопиченим податковим кредитом можна попрощатися, сплативши його державі. Окрім цього податкова може провести податкову перевірку та знайти ще щось. А якщо платник переходить в межах третьої групи (з 5% на 3%), то треба розуміти, що ПДВ він отримує лише в наступному кварталі, бо для спрощенців звітний період - квартал.

3. Якщо існують складені, але не зареєстровані податкові накладні, а підприємство (або ФОП) втратило статус платника ПДВ, то зареєструвати ПДВ накладні не вдасться, тим більше що і суди досить скептично до цього ставляться, хоча є й позитивні судові рішення. Все на розсуд суду та адекватність внутрішнього переконання конкретного судді.

4. Загалом, я би радив йти шляхом оскарження анулювання статусу ПДВ.

 

 
****

Маєте запитання? 

 
 
**** 
 

 


#податковийадвокат,
#податковаконсультація,
#податковий_адвокат,
#податковийюрист,
#податковий_юрист,
#податковий_спір,
#податкова_консультація,
#податки,
#адвокатподатки,
#податкова_накладна,
#податкованакладна,
#податкова_перевірка,
#податковаперевірка,
#єдинийподатокПДВ,
#анулювалиПДВ,
#скаргаподаткова, 

Немає коментарів: