вівторок, 25 квітня 2023 р.

Як перевірити контрагента? Податковий адвокат. Поради перевірки контрагента, постачальника, виконавця.

 

---/---

[ Податковий адвокат | Спори з податковою | Податкова консультація  | Розблокування податкових накладних | Виведення з ризикових | Приймання таблиці даних платника податків ]

 
---/---
 
податковий адвокат, адвокат з податків, податкова консультація
податковий адвокат, адвокат з податків, податкова консультація

 Потроху податкова готується до свого бенефісу - податкових перевірок. А поки розминає м’язи, надсилаючи платникам податків усілякі запити на надання їй первинних документів, інформації, підтверджень.


Як на мене, відповідати та надавати документи на такі листи треба, але з розумом та без фанатизму.

Так от, якщо підприємство 


(1) є платником податку на прибуток,
(2) веде зовнішньоекономічну діяльність (купляє/продає товари/роботи/послуги), то податківців це може зацікавити в розрізі контрольованих операцій.

Отримавши лист щастя, платник податків має обґрунтувати ціну придбання товарів/робіт/послуг у свого іноземного партнера, бо така операція може виявитися контрольованою згідно з положеннями ст. 39 Податкового кодексу України.

Українська компанія може навіть не здогадуватися, що іноземний постачальник не платить в своїй країні реєстрації корпоративний податок, або ж не є податковим резидентом країни реєстрації, або ж має певну, «ризикову» організаційну-правову форму (ТОВ, партнерство, тощо) (це лише маленький, одиничний приклад).

Так, якщо іноземний постачальник зареєстрований в штаті Невада, США і є ТОВ, то це «червоний прапорець» для нашої податкової аби більше зацікавитися саме вашим підприємством.

Зрозуміло, що є певні порогові показники самої господарської операції, які з одного боку вказують, що така операція не є контрольованою, але з іншого існує вимога - врахування різниць при визначенні фінансового результату до оподаткування до податку на прибуток.

Загальними порадами можуть бути, якщо ви платник податку на прибуток та ведете зовнішньоекономічну діяльність

(1) перевіряйте контрагента, де він зареєстрований, яка в нього організаційно-правова форма перед тим як з ним працювати,
(2) поцікавтеся в нього чи сплачує він корпоративний податок у країні реєстрації,
(3) чи є ціна придбання товару в такого підприємства звичайною для ринку.

Якщо ж Ви вже стикнулися з проблемою зараз, @eugenevlasovlawyer має декілька практичних порад, які дозволять мінімізувати неприємності з податковою на стадії листувань та запитів.

 

 
****

Маєте запитання? 

 
 
**** 
 

 

 

Немає коментарів: