понеділок, 25 вересня 2023 р.

ІПК ДПС України від 25.09.2023 за № 3180/ІПК/99-00-21-03-02-06. Благодійна організація (БФ) надає благодійну допомогу. Які ПДВ-наслідки? Оподаткування благодійної допомоги

податковий адвокат, податкова консультація, благодійна допомога, оподаткування благодійної допомоги, БФ
податковий адвокат, благодійна допомога, оподаткування благодійної допомоги

Державна податкова служба України за результатами розгляду звернення щодо оподаткування ПДВ благодійної допомоги та, керуючись статтею 52 глави 3 розділу ІІ Податкового кодексу України (далі – ПКУ), повідомляє.

Як зазначено у зверненні, благодійна організація надає за рахунок отриманих благодійних внесків благодійну допомогу громадянам України у грошовій та/або у негрошовій (товарній) формі та здійснює придбання товарів на території України з метою передачі їх в якості такої благодійної допомоги.

Враховуючи вищевикладене, благодійна організація просить надати індивідуальну податкову консультацію з наступних питань:

1 та 4) чи звільняються від оподаткування ПДВ операції з постачання благодійної допомоги?;

2) чи може благодійна організація придбати товари/послуги у платника ПДВ без сплати такому платнику ПДВ у складі ціни товарів/послуг?;

3) чи може благодійна організація отримати відшкодування з Державного бюджету України на суму ПДВ, яка була сплачена у складі вартості придбаних товарів/послуг?;

5) чи може благодійна організація отримати сертифікат звільнення від сплати ПДВ (інший аналогічний документ).

В той же час за даними інформаційних систем ДПС благодійна організація не зареєстрована як платник ПДВ.

Правові основи оподаткування ПДВ встановлено розділом V та підрозділом 2 розділу XX ПКУ.

Підпунктом 194.1.1 пункту 194.1 статті 194 розділу V ПКУ встановлено, що ПДВ становить 20 відсотків, 7 та 14 відсотків бази оподаткування ПДВ та додається до ціни товарів/послуг.

Відповідно до підпунктів «а» та «б» пункту 185.1 статті 185 розділу V ПКУ об’єктом оподаткування ПДВ є операції платників податку з постачання товарів/послуг, місце постачання яких відповідно до статті 186 ПКУ розташоване на митній території України.

Постачання товарів – це будь-яка передача права на розпоряджання товарами як власник, у тому числі продаж, обмін чи дарування такого товару, а також постачання товарів за рішенням суду (підпункт 14.1.191 пункту 14.1 статті 14 розділу І ПКУ).

Постачання послуг – це будь-яка операція, що не є постачанням товарів, чи інша операція з передачі права на об’єкти права інтелектуальної власності та інші нематеріальні активи чи надання інших майнових прав стосовно таких об’єктів права інтелектуальної власності, а також надання послуг, що споживаються в процесі вчинення певної дії або провадження певної діяльності (підпункт 14.1.185 пункту 14.1 статті 14 розділу І ПКУ).

База оподаткування операцій з постачання товарів/послуг визначається згідно з пунктом 188.1 статті 188 розділу V ПКУ виходячи з їх договірної вартості з урахуванням загальнодержавних податків та зборів (крім акцизного податку, який нараховується відповідно до підпунктів 213.1.9 і 213.1.14 пункту 213.1 статті 213 розділу VІ ПКУ, збору на обов'язкове державне пенсійне страхування, що справляється з вартості послуг стільникового рухомого зв'язку, податку на додану вартість та акцизного податку на спирт етиловий, що використовується виробниками - суб'єктами господарювання для виробництва лікарських засобів, у тому числі компонентів крові і вироблених з них препаратів (крім лікарських засобів у вигляді бальзамів та еліксирів).

Згідно з підпунктом 197.1.15 пункту 197.1 статті 197 розділу V ПКУ звільняються від оподаткування ПДВ операції з надання благодійної допомоги, зокрема безоплатне постачання товарів/послуг благодійним організаціям, утвореним і зареєстрованим відповідно до законодавства, а також надання такої допомоги благодійними організаціями набувачам (суб’єктам) благодійної допомоги відповідно до законодавства про благодійну діяльність та благодійні організації.

Під безоплатним постачанням слід розуміти постачання товарів/послуг благодійним організаціям та набувачам благодійної допомоги без будь-якої грошової, матеріальної або інших видів компенсації. У разі недотримання умов, визначених підпунктом 197.1.15 пункту 197.1 статті 197 розділу V ПКУ, такі операції оподатковуються на загальних підставах.

Отже, з огляду на норми підпункту 197.1.15 пункту 197.1 статті 197 розділу V ПКУ умовами для застосування режиму звільнення від оподаткування ПДВ до операції з надання благодійної допомоги є:

безоплатне постачання товарів/послуг благодійним організаціям, утвореним і зареєстрованим відповідно до законодавства;

надання допомоги благодійними організаціями набувачам (суб’єктам) благодійної допомоги відповідно до законодавства про благодійну діяльність та благодійні організації.

Відповідно до пункту 201.8 статті 201 розділу V ПКУ право на нарахування податку та складання податкових накладних надається виключно особам, зареєстрованим як платники податку в порядку, передбаченому статтею 183 розділу V ПКУ.

Згідно з підпунктом «а» пункту 198.1 статті 198 розділу V ПКУ до податкового кредиту відносяться суми податку, сплачені/нараховані у разі здійснення операцій з придбання або виготовлення товарів та послуг.

Сума податку, що підлягає сплаті (перерахуванню) до Державного бюджету України або бюджетному відшкодуванню, визначається як різниця між сумою податкового зобов'язання звітного (податкового) періоду та сумою податкового кредиту такого звітного (податкового) періоду (пункт 200.1 статті 200 розділу V ПКУ.

Щодо питань 1, 3 та 4

Операції з надання платником ПДВ благодійної допомоги у грошовій формі не підпадають під визначення операцій з постачання товарів/послуг (підпункти 14.1.191 та 14.1.185 пункту 14.1 статті 14 розділу І ПКУ) та не є об’єктом оподаткування ПДВ. Податкових наслідків з ПДВ при отриманні благодійної допомоги у грошовій формі у платника ПДВ не виникає.

Операції з надання платником ПДВ благодійної допомоги у вигляді товарів/послуг відповідно до підпунктів 14.1.191 та 14.1.185 пункту 14.1 статті 14 розділу І ПКУ підпадають під визначення операцій з постачання товарів/послуг та згідно з підпунктами «а» та «б» пункту 185.1 статті 185 розділу V ПКУ є об’єктом оподаткування ПДВ. При цьому операції з безоплатної передачі благодійною організацією товарів/послуг у вигляді благодійної допомоги (у разі виконання умов, визначених підпунктом 197.1.15 пункту 197.1 статті 197 розділу V ПКУ) звільняються від оподаткування ПДВ.

Проте визначати об’єкт оподаткування ПДВ та застосовувати режим звільнення від оподаткування ПДВ мають право особи, які зареєстровані платниками ПДВ. Особа, яка не зареєстрована як платник ПДВ (у тому числі благодійна організація), при здійсненні операцій з постачання товарів/послуг податкові зобов’язання з ПДВ не визначає та до вартості товарів/послуг, що постачаються, суму ПДВ не додає.

Крім цього, враховуючи положення статей 198, 200 та 201 розділу V ПКУ, обов’язок щодо включення сум податку, сплачених/нарахованих у разі здійснення операцій з придбання або виготовлення та послуг до складу податкового кредиту, а також право на отримання сум податку, що підлягає відшкодуванню з Державного бюджету України, виникає виключно у зареєстрованих платників ПДВ.

Водночас ДПС інформує, що відповідно до пункту 181.1 статті 181 розділу V ПКУ під обов’язкову реєстрацію як платника ПДВ підпадає особа (крім особи, яка є платником єдиного податку першої − третьої групи), у якої загальна сума від здійснення операцій з постачання товарів/послуг, що підлягають оподаткуванню згідно з розділом V ПКУ, у тому числі з використанням локальної або глобальної комп’ютерної мережі (зокрема, але не виключно шляхом встановлення спеціального застосунку або додатку на смартфонах, планшетах чи інших цифрових пристроях), нарахована (сплачена) такій особі протягом останніх 12 календарних місяців, сукупно перевищує 1 млн грн (без урахування ПДВ).

Згідно з підпунктом 69.12 пункту 69 підрозділу 10 розділу XX ПКУ операції, передбачені підпунктом 197.1.15 пункту 197.1 статті 197 розділу V ПКУ, що здійснені протягом періоду дії воєнного стану в Україні, введеного Указом Президента України «Про введення воєнного стану в Україні» від 24 лютого 2022 року № 64/2022, затвердженим Законом України «Про затвердження Указу Президента України «Про введення воєнного стану в Україні» від 24 лютого 2022 року № 2102-IX, громадськими об'єднаннями та/або благодійними організаціями, не включаються такими громадськими об'єднаннями або благодійними організаціями при визначенні загальної суми для обов'язкової реєстрації платником ПДВ відповідно до статті 181 розділу V ПКУ.

Щодо питання 2

Норми ПКУ передбачають, що сума ПДВ додається до ціни товарів/послуг, а реалізація товарів/послуг платником ПДВ покупцям (у тому числі благодійній організації) здійснюється з урахуванням суми такого податку.

Водночас деякі операції з постачання товарів/послуг звільняються від оподаткування, тобто ПДВ не нараховується при постачанні товарів товарів/послуг.

Так, зокрема, при умові виконання умов, визначених підпунктом 197.1.15 пункту 197.1 статті 197 розділу V ПКУ, операції з безоплатної передачі товарів/послуг платником ПДВ благодійній організації у вигляді благодійної допомоги (у тому числі якщо така благодійна організація не зареєстрована як платник ПДВ) звільнятимуться від оподаткування ПДВ.

Щодо питання 5

Видання ДПС сертифікатів, які передбачають звільнення від оподаткування ПДВ операцій з постачання товарів/послуг, або інших аналогічних документів ПКУ не передбачено.

Індивідуальна податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію (пункт 52.2 статті 52 глави 3 роздiлу II ПКУ).


****

Маєте запитання? 

 
 
**** 
 
 
****  

Немає коментарів: