четвер, 9 квітня 2015 р.

Мікропідприємець – підприємець з доходом до 2 млн. Євро. Де ж такі підприємці?


Хоча і градація на види підприємців в залежності від кількості працівників та обсягу доходу існує досить давно, проте дивує те, що в українському законодавстві прив’язка робиться до іноземної валюти. 

Вирішення питання про віднесення суб'єкта підприємництва до мікро-, макро- підприємництва важливе з огляду на періодичність подачі фінансової звітності, а також  державної підтримки :) згідно з положеннями ЗУ «Про розвиток та державну підтримку малого і середнього підприємництва в Україні».





Відповідно до положень Постанови КМУ від 28.02.2000 року за № 419 року «Про затвердження Порядку подання фінансової звітності» платники податку на прибуток у визначених законом випадках подають органові державної податкової служби у порядку, передбаченому Податковим кодексом України для подання податкової декларації:
-       квартальну фінансову звітність (крім підприємств, що відповідно до Господарського кодексу України належать до суб'єктів малого підприємництва, у тому числі до суб'єктів мікропідприємництва);
-       річну фінансову звітність.

Юридичні особи, що відповідають критеріям, визначеним пунктом 154.6 статті 154 Податкового кодексу України, та юридичні особи, які відповідно до Господарського кодексу України належать до суб'єктів мікропідприємництва, подають відповідним органам річну фінансову звітність, передбачену для суб'єктів малого підприємництва. Проте, таких статей в Податковому кодексі з січня 2015 року просто немає – за статтею 142 відразу йде стаття 162.
У той же час відповідно до положень ст. 55 ГК України  суб'єкти господарювання залежно від кількості працюючих та доходів від будь-якої діяльності за рік можуть належати до суб'єктів малого підприємництва, у тому числі до суб'єктів мікропідприємництва, середнього або великого підприємництва.


Суб'єкти мікропідприємництва:
Середня кількість працівників за звітний період (календарний рік): не перевищує 10 осіб.
Річний дохід: не перевищує еквівалент 2 млн. Євро за середньорічним курсом НБУ.

(до 2 млн. Євро, до 10 працівників)

Суб’єкти малого підприємництва:
Середня кількість працівників за звітний період (календарний рік): не перевищує 50 осіб.
Річний дохід:  не перевищує еквівалент 10 млн. Євро за середньорічним курсом НБУ.

(від 2 млн. Євро до 10 млн. Євро, від 10 до 50 працівників)

Суб’єкти середнього підприємництва:
Середня кількість працівників за звітний період (календарний рік): від 51 до 250 осіб.
Річний дохід: еквівалент до 50 млн. Євро за середньорічним курсом НБУ.

(від 10 млн. Євро до 50 млн. Євро, від 51 до 250 працівників)

Суб’єкти великого підприємництва:
Середня кількість працівників за звітний період (календарний рік): більше 250 осіб.
Річний дохід: більше еквівалент 50 млн. Євро за середньорічним курсом НБУ.

(більше 50 млн. Євро, більше 250 працівників)



#трудові_спори, #податковий_адвокат, #оскарження_звільнення, #господарські_спори, #стягнення_заборгованості, #стягнення_інфляційних, #житловиселення, #АБвласоваВектор, #сімейніспори, #АдвокатськебюроВектор, #familylaw, #аліменти, #податковий_адвокат, #АБвласоваВектор, #фіктивне_підприємство, #фіктивність,  #порушення_постачальником_податкового_законодавства,

Немає коментарів: