вівторок, 29 грудня 2015 р.

Скасували однією рукою додатковий імпортний збір, іншою - хочуть впровадити інший


Уже на всі лади розтиражовали новину про скасування імпортного збору. Відповідні зміни на даний час підписані Президентом і набудуть чинності 1 січня 2016 року (ЗУ «Про заходи щодо стимулювання зовнішньоекономічної діяльності»).
Слід нагадати, що додатковий імпортний  збір (5%, 10% на товари в залежності від товарної групи) передбачений ЗУ «Про заходи щодо стабілізації платіжного балансу України відповідно до статті XII Генеральної угоди з тарифів і торгівлі 1994 року» (прийнятий 28 грудня 2014 року, а набув чинності лише 25 лютого 2015 року).


Додатковий    імпортний збір встановлювався строком на 12 місяців, тобто якщо взяти дату набуття чинності (25 лютого 2015 року), то відповідно додатковий імпортний збір зникав автоматично після 25 лютого 2016 року, не інакше як популізмом це назвати важко.
Звісно, добре, що він скасований, проте в принципі його не повинно було бути взагалі. Це нагадує багаторічну епопею з акцизом на автомобілі, коли під тиском японських автовиробників, які виграли міжнародний суд в рамках СОТ, українська влада скасувала  акциз, проте суспільству це  було подали під соусом послаблення впливу на бізнес.

Однак уряд, не гаючи часу, вже в листопаді цього року став ініціатором законопроекту – внесення змін до Митного кодексу України (щодо виконання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

 Імплементація норм європейського законодавства можлива впродовж 3-х років, проте український уряд вважає, що час змін настав. Варто зазначити, що з переліку товарів, які звільнені від оподаткування митами та податками при пересилці в експрес відправленні вартістю до 150 Євро, хочуть виключити парфуми та туалетну воду, тобто за пересилку в експрес-відправленні таких товарів доведеться заплатити відповідне ввізне мито (6,5% + 20% ПДВ).
Зокрема, зміни стосуються ст. 234 МК України (пересилання в експерес-відправленнях):
Чинна редакція
Пропонується
1. Товари (за винятком підакцизних), що переміщуються (пересилаються) на адресу одного одержувача (юридичної або фізичної особи) в одній депеші від одного відправника у міжнародних поштових відправленнях, на адресу одного одержувача (юридичної або фізичної особи) в одному вантажі експрес-перевізника від одного відправника у міжнародних експрес-відправленнях, якщо їх сумарна фактурна вартість не перевищує еквівалент 150 євро, не є об'єктом оподаткування митними платежами.
2. Товари (за винятком підакцизних), що переміщуються (пересилаються) на адресу одного одержувача (юридичної або фізичної особи) в одній депеші від одного відправника у міжнародних поштових відправленнях, на адресу одного одержувача (юридичної або фізичної особи) в одному вантажі експрес-перевізника від одного відправника у міжнародних експрес-відправленнях, якщо їх сумарна фактурна вартість перевищує еквівалент 150 євро, оподатковуються митом відповідно до цього Кодексу та податком на додану вартість відповідно до Податкового кодексу України.
3. Підакцизні товари, переміщення (пересилання) яких через митний кордон України не заборонено законом, незалежно від вартості оподатковуються митом відповідно до цього Кодексу, а також іншими податками відповідно до Податкового кодексу України.
1. Товари (за винятком підакцизних, парфумів та туалетної води), що переміщуються (пересилаються) на адресу одного одержувача (юридичної або фізичної особи) в одній депеші від одного відправника у міжнародних поштових відправленнях, на адресу одного одержувача (юридичної або фізичної особи) в одному вантажі експрес-перевізника від одного відправника у міжнародних експрес-відправленнях, якщо їх сумарна фактурна вартість не перевищує еквівалент 150 євро, не є об'єктом оподаткування митними платежами.
2. Товари (за винятком підакцизних, парфумів та туалетної води), що переміщуються (пересилаються) на адресу одного одержувача (юридичної або фізичної особи) в одній депеші від одного відправника у міжнародних поштових відправленнях, на адресу одного одержувача (юридичної або фізичної особи) в одному вантажі експрес-перевізника від одного відправника у міжнародних експрес-відправленнях, якщо їх сумарна фактурна вартість перевищує еквівалент 150 євро, оподатковуються митом відповідно до цього Кодексу та податком на додану вартість відповідно до Податкового кодексу України.
3. Підакцизні товари, переміщення (пересилання) яких через митний кордон України не заборонено законом, а також парфуми та туалетна вода, незалежно від вартості оподатковуються митом відповідно до цього Кодексу, а також іншими податками відповідно до Податкового кодексу України.

Долучаймося до протесту - https://petition.president.gov.ua/petition/17496


юрист / lawyer
067 86 244 17  




#трудові_спори, #податковий_адвокат, #оскарження_звільнення, #господарські_спори, #стягнення_заборгованості, #стягнення_інфляційних, #житловиселення, #АБвласоваВектор, #сімейніспори, #АдвокатськебюроВектор, #familylaw, #аліменти, #податковий_адвокат, #АБвласоваВектор, #фіктивне_підприємство, #фіктивність,  #порушення_постачальником_податкового_законодавства,



Немає коментарів: