середа, 27 грудня 2023 р.

Що треба аби списати недоїмку (борг) з ЄСВ (Єдиного соціального внеску)?

 ---/---


[ Податковий адвокат | Спори з податковою | Податкова консультація  | Розблокування податкових накладних | Виведення з ризикових | Приймання таблиці даних платника податків ]

 
---/---
 
 

На досить поширені та здавалося б прості запитання: чи є шанси на оскарження боргу з ЄСВ, потрібно проаналізувати конкретну історію платника, а також як змінювалося законодавство з 2014 року.

Отож для того аби оцінити та визначити перспективи оскарження потрібно мати таку інформацію:

1. З якого періоду та який саме розмір недоїмки існує з розбивкою поквартально.
2. На якій системі оподатковування перебував ФОП впродовж цього періоду. Наприклад, з 2017 року і до січня 2021 підприємці на ЗАГАЛЬНІЙ СИСТЕМІ, при відсутності доходу, зобов’язані були сплачувати ЄСВ.
3. Чи офіційно працював/мав інвалідність/мав інші пільги, перебуваючи одночасно ФОП.
4. Чи мав/має зареєстрованого українського ФОП в зоні АТО, окупованій території.
5. Чи надсилалася податковою вимога про сплату недоїмки? Куди саме? Чи отримувалася платником така вимога? Як правило, вона надсилається, однак платник податків її не отримує.
6. Чи є виконавчі провадження? Чи арештовані рахунки (майно) в межах цих виконавчих проваджень?

Як мінімум, це можна знайти в особистому кабінеті та реєстрі виконавчих проваджень! Але найкраще отримати «розжовану» інформацію письмово через звернення чи адвокатський запит.

Зазвичай частково зменшити розмір недоїмки цілком реально, і це однозначно впливає вже безпосередньо на нарахований штраф (20%) та пеню (0,1% за кожний день прострочення).

Якщо казати про штраф та пеню, то вони «вилізуть» щойно Ви оплатите основну суму, причому Ви не можете вказувати, що конкретний платіж має бути зарахований саме в рахунок боргу, а не штрафних санкцій. На жаль, так система не працює.

Чи можна якось позбутися, зменшити штрафу, пені? Як мінімум, треба максимально зменшити саму суму боргу, період, з якого вона виникла, адже якби ми не хотіли, чи навіть суд, то зменшити розмір штрафу та пені , попри його несправедливість неможливо.

Загалом, на розмір штрафу впливає факт реєстрації в зоні АТО з 2014 року, карантинні положення з 2020 року.
 
****

Маєте запитання? 

 
 
**** 
 
 
****

#АдвокатПодатки #ПодатковийЮрист #ПодатковийАдвокат #Податки #СписатиЄСВ #НедоїмказЄСВ #ПереплатазЄСВ #ПодатковіСпори #ПодатковаПеревірка #СпоризПодатковою #ПодатковаКонсультація #РозблокуватиНакладну #РизиковістьПлатникаПодатків #ШтрафПодаткової #ПодатковийАдвокатКиїв #ПодатковіПоради #ПодатковийРадник #ПорадиПодатковогоАдвоката #ЄСВОскарження #ПодаткиФОП #ОскарженняБоргу #КонсультаціяПодатки

****

 

Немає коментарів: