середу, 13 грудня 2023 р.

Після ліквідації, припинення ФОП з'явився податковий борг? Історія одного з клієнтів

податковий борг, припинення ФОП, ліквідація
податковий адвокат, податковий борг ФОП, припинення ФОП

Мав доволі цікаву ситуацію. ФОП на спрощеній системі оподаткування з АТО з 2014 року і до 2018 року не сплачував єдиний податок, але чомусь три тисячі гривень боргу з єдиного тягнулися саме з 2014 року.

Звісно, що цей борг мав би бути списаним за давністю в автоматичному режимі.

Підприємець восени 2018 року, перереєструвавшись на підконтрольну територію, подав заяву на припинення. Тривалий монолог ФОПа з податковою жодного результату не дав, бо податкова мовчала та ігнорувала галасливого ФОПа.

Зрештою, навесні 2019 року податкова прокинулася та вийшла з анабіозу й телефоном повідомила: треба заплатити ці бідолашні 3 тис. грн., а на все інше написати заяву про списання, бо Ви ж з АТО.

Так підприємець і зробив. Після чого знову письмово намагався дізнатися що ж з боргами, бо в тому чудернацькому кабінеті платника суцільний безлад. Знову тиша, але згідно з реєстром ФОП припинений.

У вересні 2019 року клієнт вирішив відновити кар’єру ФОПа: пішов до реєстратора, зареєстрував знову ФОП, звернувся до податкової для обрання другої групи спрощеної системи. Податкова зареєструвала на другій групі без питань, АЛЕ вже через півроку анулювала своє рішення, бо виявляється, що на момент другої реєстрації, клієнт мав несплачену пеню в розмірі 1700 грн., яка тяглася ще з того боргу, який вже був погашений в травні 2018 року.

Отож

борг в 3 тис. грн. мав би бути списаний станом на момент припинення автоматично,

на борг поза строками давності пеня не повинна нараховуватися взагалі,

під час другої реєстрації мала б бути відмова реєстрації на єдиному, бо у підприємця тягнувся «підприємницький» борг.

Яка порада? Коли припиняється ФОП, то краще або самому звернутися, або через адвокатський запит (швидше та дієвіше) до податкової, щоб дізнатися про поточні борги: коли, звідки вони виникли, натомість, я би не радив повністю довіряти відомостями з особистого кабінету, бо там часто-густо складно зрозуміти структуру боргів, давність існування, тощо. А це доволі важливо, коли ФОП має особливості: давно зареєстрований, був із зони АТО, тощо.

Отож навіть з боргами можна повторно стати ФОП, але завжди є своє АЛЕ.

 

 ****

Маєте запитання? 

 
 
**** 

#ШтрафВідПодаткової,
#СпрощенаСистема,
#ДругаГрупа,
#ТретяГрупа,
#ПодатковіПоради,
#ПодатковийБорг,
#ЄдинийПодаток,
#БоргЗєдиного,
#ПодатковийАдвокат,
#податковіСпори,
#ПодатковийЮрист,
#БоргЗсоціальногоВнеску,
#БоргЗєсв,
#ФОПподатки,
#податкиФОП,
#ПрипиненняДіяльності,
#ПрипиненняФОП,

Немає коментарів: