понеділок, 4 грудня 2023 р.

Чи треба вести книгу обліку для ФОП, якщо всі розрахунку виключно на рахунок (безготівкові)?

Як відомо, з 1 січня 2021 року вести саме за встановленою формою книгу обліку доходів ФОП (1, 2; 3 групи не платник ПДВ) не потрібно.
Але ніхто не скасовував обов’язку хоч якось фіксувати свої доходи за місяць: це може бути і та сама необов’язкова книга обліку або ексель-таблиця, або навіть найпростіше – помісячна банківська виписка по надходженням.

І наче на запитання: чи потрібно ФОПу до 1 січня 2021 року чи після цієї дати вести облік доходів (до 01.01.2021 – книгу обліку), якщо всі кошти надходять виключно безготівково? Мала б бути відповідь – не потрібно, бо все ж видно по банківській виписці.

Але, на жаль, вести облік доходів потрібно всім, без виключення ФОПам.

Якщо до 01.01.2021 за відсутність книги могли оштрафувати в розмірі 510 грн., а також могли скласти адміністративний протокол та додатково оштрафувати – 51-136 грн., то зараз адміністративна відповідальність залишилася така сама, а ось штраф за не ведення (відсутність) обліку доходів становитиме 1020 грн., за повторність 2040 грн.

Зберігати книгу обліку доходів, як і її сучасний аналог слід 1095 днів.
 
****

Маєте запитання? 

 
 
**** 
 
 
****
 
#ПодатковийАдвокат #ПодатковаКонсультація #Податковий_Адвокат #ПодатковийЮрист #Податковий_Юрист #Податковий_Спір #Податкова_Консультація #Податки #АдвокатПодатки #ФОП #ШтрафВідПодаткової #СпрощенаCистема #ДругаГрупа #ТретяГрупа #ОблікДоходівФОП #ЄдинийПодаток #ФОППодатки #ПодаткиФОП #КнигаОблікуФОП #ШтрафиЗаНеведенняОбліку #ПодатковіПоради #ПорадиПодатковогоАдвоката

Немає коментарів: