четвер, 12 березня 2015 р.

Тимчасовий доступ до речей в порядку ст. 159 КПК України




Відповідно до положень ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості 
- ознайомитися з ними, 
- зробити їх копії та, 
- у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити виїмку).
Тимчасовий доступ до речей і документів є заходом забезпечення кримінального провадження та здійснюється виключно на підставі ухвали слідчого судді.



Сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування із клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів.
Після отримання клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя здійснює судовий виклик особи,  у володінні якої знаходяться такі речі і документи. Однак якщо сторона кримінального провадження, яка звернулася з клопотанням, доведе наявність достатніх підстав вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, клопотання може бути розглянуто слідчим суддею, судом без виклику особи, у володінні якої вони знаходяться.
Може бути оскаржено ухвалу про тимчасовий доступ до речей і документів, яким дозволено вилучення речей і документів, які посвідчують користування правом на здійснення підприємницької діяльності або інших, за відсутності яких фізична особа – підприємець чи юридична особа позбавляється можливості здійснювати свою діяльність (ч. 1 ст. 309 КПК України).
Слід зазначити, що ухвала про тимчасовий доступ до речей і документів може містити розпорядження про вилучення речей і документів:
- якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, 
- що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, 
- або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.
Ухвала про тимчасовий доступ до речей і документів повинна відповідати приписам ст. 164 КПК України:
1) прізвище, ім'я та по батькові особи, якій надається право тимчасового доступу до речей і документів;
2) дата постановлення ухвали;
3) положення закону, на підставі якого постановлено ухвалу;
4) прізвище, ім'я та по батькові фізичної особи або найменування юридичної особи, які мають надати тимчасовий доступ до речей і документів;
5) назва, опис, інші відомості, які дають можливість визначити речі і документи, до яких повинен бути наданий тимчасовий доступ;
6) розпорядження надати (забезпечити) тимчасовий доступ до речей і документів зазначеній в ухвалі особі та надати їй можливість вилучити зазначені речі і документи, якщо відповідне рішення було прийнято слідчим суддею, судом;
7) строк дії ухвали, який не може перевищувати одного місяця з дня постановлення ухвали;
8) положення закону, які передбачають наслідки невиконання ухвали слідчого судді, суду.

Зазначена в ухвалі особа зобов’язана пред’явити особі, яка зазначена в ухвалі як володілець речей і документів, оригінал про тимчасовий доступ до речей і документів та вручити її копію.

На вимогу володільця особою, яка пред'являє ухвалу про тимчасовий доступ до речей і документів, має бути залишено копію вилучених документів. Копії вилучених документів виготовляються з використанням копіювальної техніки, електронних засобів володільця (за його згодою) або копіювальної техніки, електронних засобів особи, яка пред'являє ухвалу про тимчасовий доступ до речей і документів.

Особа, яка вилучає речі і документи, зобов’язана залишити володільцю речей і документів опис речей і документів, які були вилучені.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку. 

юрист / lawyer
067 86 244 17




#трудові_спори, #податковий_адвокат, #оскарження_звільнення, #господарські_спори, #стягнення_заборгованості, #стягнення_інфляційних, #житловиселення, #АБвласоваВектор, #сімейніспори, #АдвокатськебюроВектор, #familylaw, #аліменти, #податковий_адвокат, #АБвласоваВектор, #фіктивне_підприємство, #фіктивність,  #порушення_постачальником_податкового_законодавства,


Немає коментарів: