пʼятницю, 13 березня 2015 р.

Чергове спрощення чи окозамилювання: погодження проекту землеустрою?


На початку лютого цього року були внесені зміни до ст. 186-1 Земельного кодексу щодо спрощення процедури погодження проекту землеустрою. На думку, законодавців доповнення даної статті новою частиною здатне значно спростити процедуру погодження місцевими органами влади проектів землеустрою.

Нагадаємо, що Президентом даний Закон за №  1025-1 від 08.12.2014 був підписаний 07 березня 2015 року та набуде чинності з наступного дня після його публікації.


Крім того, уряду необхідно впродовж місяця привести свої нормативно-правові акти до вимого даного Закону.

Питання розробки та затвердження проекту землеустрою для громадян актуальні, оскільки більшість українців стикаються з розробкою проекту землеустрою в рамках процедури безоплатного отримання земельних ділянок громадянам, виходячи з норм, визначених ст. 121 Земельного кодексу України, а також положень ст. 50 ЗУ «Про землеустрій».
Виходячи з чинної редакції ст. 186-1 Земельного кодексу України в обов’язковому порядку проект землеустрою узгоджується з територіальним (місцевим) управлінням Державного агентства земельних ресурсів, а також місцевими структурними підрозділами виконкому у сфері містобудування та архітектури.
У той же час, нещодавні законодавчі зміни встановлюють обов’язок для посадовців  визначати вичерпний перелік недоліків проекту землеустрою та розумний строк для усунення таких недоліків.
Що означає розумний строк невідомо, на що і звертав увагу Головне науково-експертне управління під час прийняття закону.
На жаль, чиновники поняття «розумності» завжди інтерпретують на свою користь. Виходить, що за такою логікою, розумний строк може з позиції посадовця вимірюватися і місяцями. Шкода, що законодавець не визначив максимальних меж розумності такого строку.
Крім того, стимулювати чиновника до належного виконання своїх обов’язків може лише наявність відповідальності: кримінальної, адміністративної, - а також ефективного механізму притягнення до відповідальності.
Законодавець ще наприкінці 2012 року та в середині 2013 року намагався вирішити проблему зловживань під час затвердження проекту землеустрою, видозмінюючи ст. 186-1 Земельного кодексу України. Так, вже з кінця 2012 року передбачалося, що уповноважений орган може відмовити в затвердженні проекту землеустрою лише невідповідність його положень вимогам законів та прийнятих відповідно до них нормативно-правових актів, документації із землеустрою або містобудівній документації з обов’язковим посиланням на закони та прийняті відповідно до них нормативно-правові акти, що регулюють відносини у відповідній сфері.
З огляду на це, не слід очікувати, що завдяки доповненню ст. 186-1 Земельного кодексу новою частиною, проекти землеустрою будуть затверджуватися без зволікань, а надумані претензії з боку посадовців щодо самого проекту землеустрою зникнуть самі собою.



Нещодавні зміни в законодавстві покликані усунути зловживання з боку чиновників щодо відмови в погодженні проекту землеустрою, а також постійному затягуванню процедури затвердження проекту: у висновку про відмову погодження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки має бути надано вичерпний перелік недоліків проекту землеустрою та розумний строк для усунення таких недоліків (який за письмовим проханням розробника проекту може бути продовжений). Уповноваженими органами може бути відмовлено у погодженні проекту землеустрою лише у разі якщо не усунуті недоліки, на яких було наголошено у попередньому висновку. Не можна відмовити у погодженні проекту землеустрою з інших причин чи вказати інші недоліки.
Вважаємо, що якби під час розгляду проекту землеустрою запрошували громадянина та безпосереднього розробника з правом надавати свої пояснення та обґрунтування, то це б частково вирішило проблему відмов в затвердженні та затягувань.

юрист / lawyer
067 86 244 17




#трудові_спори, #податковий_адвокат, #оскарження_звільнення, #господарські_спори, #стягнення_заборгованості, #стягнення_інфляційних, #житловиселення, #АБвласоваВектор, #сімейніспори, #АдвокатськебюроВектор, #familylaw, #аліменти, #податковий_адвокат, #АБвласоваВектор, #фіктивне_підприємство, #фіктивність,  #порушення_постачальником_податкового_законодавства,

Немає коментарів: