вівторок, 23 січня 2024 р.

Списати ЄСВ за 2014-2020 р. р. Чи реально? АТО

 

 ---/---


[ Податковий адвокат | Спори з податковою | Податкова консультація  | Розблокувати податкову накладну | Виведення з ризикових | Не приймають таблиці даних платника податків ]

 
---/---
 
 
 

Наче очевидно: діяла норма до ЗУ «Про ЄСВ» з моменту початку АТО (з 14.04.2014) і до її завершення, компанії та ФОПи в зоні АТО були звільненні від обов’язку: «своєчасно та в повному обсязі нараховувати, обчислювати і сплачувати ЄСВ» (п. 9-4 Прикінцевих та перехідних положень).

Як на мене, вираз «звільнення від обов’язку», означає можливість його повного НЕВИКОНАННЯ. Тобто з 14.042014 і до 13.02.2020 бізнес з Донецької, Луганської областей був звільнений від сплати ЄСВ.

Згодом, з 13 лютого 2020 року цю норму про «звільнення від обов’язку» скасували.

Хтось перереєструвався на підконтрольну територію, хтось ні, але борги з ЄСВ повилазили: дехто бачить віртуальний борг, і щойно підприємець почне перереєстрацію чи своє припинення, то віртуальний стане реальним. І тут понесеться й вимога про недоїмку, і виконавчі провадження, і арешт рахунків...

На практиці, податкова, звісно, відмовляється списувати віртуальні борги. Судова практика сповідує подвійні стандарти, в одних справах скасовує такі борги, в інших – ні.

Найдивніше те, що деякі судді Верховного Суду сконструювали в цій категорії справ велосипед на квадратних колесах, бо виявляється:
«норма не скасовує взагалі обов'язків платників єдиного внеску, а лише на період з 14 квітня 2014 року до закінчення антитерористичної операції або військового чи надзвичайного стану дає можливість не виконувати обов’язки».

І ця цитата була відверто вирвана з контексту Постанови Великої Палати Верховного Суду (№ 812/292/18), в якій платник податків І ця цитата була відверто вирвана з контексту Постанови Великої Палати Верховного Суду (№ 812/292/18), в якій платник податків переміг, причому там йшлося про списання штрафу та пені, а не боргу з ЄСВ як такого.

****

Маєте запитання? 

 
 
**** 
 
 
****

 

Немає коментарів: