середу, 10 січня 2024 р.

Україна – рай для ФОПів? 300 тис. нових ФОП за 2023 рік.


 ---/---


[ Податковий адвокат | Спори з податковою | Податкова консультація  | Розблокувати податкову накладну | Виведення з ризикових | Не приймають таблиці даних платника податків ]

 
---/---
 

Днями серед новин зі знаком плюс – у 2023 році відкрилося 300 тис. нових ФОПів. При цьому наводяться дані дослідження opendatabot.
При цьому в мене від цієї новини через свого внутрішнього критика більше запитань, ніж відповідей.

(1) Opendatabot не наводить методику обрахунку: які критерії бралися, що вкладається в поняття, про які йдеться в дослідженні. Тобто що означає «новий ФОП», «активний ФОП». Чи бралися до уваги ФОПи, які перереєструвалися? Активний ФОП – це той, хто платить податки? Так, перша та друга групи ФОПів у 2022, 2023 р. р. були звільнені від сплати єдиного податку, ЄСВ, то як визначити ці ФОПи активні чи ні?

(2) Дослідження наводить взагалі неправильні дані про кількість ФОПів, які припинили свою діяльність, а точніше маємо стільки ж зареєстрованих, скільки й припинених.

З червня 2022 року відбувається якась аномалія відкривається ФОПів стільки скільки і відкривається 
 
А ось в березні 2022 року зареєстровано майже 24 тис. ФОПів (верхній рядок), і це ще реєстр не працював повноцінно!  


взято з сайту https://opendatabot.ua/open/
foponomics


(3) Дивним чином, ті області, куди найбільше переїхало ВПО, то там найбільше, за даними дослідження, зареєстрованих ФОПів: Дніпропетровська, Харківська, м. Київ, Київська, Львівська, Одеська


У нас виявляється майже 2 млн. ФОПів, однак є невеличкий нюанс – це ті, які внесені з 2004 року до реєстру, а скільки у нас т. з. «сплячих» ФОПів, а скільки ФОПів з 2014 року не перереєструвалися з АТО, окупованої територій? Про це в дослідженні навіть не зроблено примітки чи застереження.

Як на мене, чимало відкривали ФОПів і через те, що можна було сплачувати 2% єдиного податку.

Як на мене, до тих пір, поки в державному реєстрі у нас руїна, про якийсь всебічний аналіз годі й говорити. Тому подібні новини, крім роздратування у мене нічого не викликають. Кажуть в нашому болоті плаває короп, але його ніхто не бачив, бо вода каламутна. Кажуть, що в нас зареєстрували 300 тис. ФОПів за 2023 рік, але кажуть, що через Дію можна зареєструвати ФОПа, перебуваючи за кордоном.

Маєте запитання з оподаткування чи вже податкова має до Вас свої запитання? Допоможе та розрадить @eugenevlasovlawyer.

 

 
****

Маєте запитання? 

 
 
**** 
 
 
****
 

#АдвокатПодатки #ПодатковийЮрист #ПодатковийАдвокат #Податки #ПодатковийБорг #ПодатковіСпори #ПодатковаПеревірка #СпоризПодатковою #ПодатковаКонсультація #РозблокуватиНакладну #РизиковістьПлатникаПодатків #ШтрафПодаткової #ПодатковийАдвокатКиїв #ПодатковіПоради #ПодатковийРадник #ПорадиПодатковогоАдвоката #ПодаткиФОП #ОскарженняБоргу #КонсультаціяПодатки #ФОП #ЗакритиФОП #ВідкритиФОП

Немає коментарів: