пʼятницю, 26 січня 2024 р.

ІПК ДПС України № 442/ІПК/99-00-21-03-02 від 26.01.2024. Використання подарункового сертифікату, податкові наслідки. Коригування ПДВ

 

 ---/---


[ Податковий адвокат | Спори з податковою | Податкова консультація  | Розблокування податкових накладних | Виведення з ризикових | Приймання таблиці даних платника податків ]

 
---/---
 

 

Державна податкова служба України розглянула звернення щодо оподаткування ПДВ операцій з реалізації (продажу) подарункових сертифікатів у випадку якщо покупцем подарункових сертифікатів є юридична особа - платник ПДВ (далі – Покупець), а фактичним отримувачем товарів є фізична особа (далі – Кінцевий споживач), та, керуючись статтею 52 глави 3 розділу ІІ Податкового кодексу України (далі – ПКУ), повідомляє.

Як викладено у зверненнях, Товариство здійснює реалізацію (продаж) сертифікатів Покупцям. Такі Покупці в подальшому передають/продають (наприклад, з метою благодійності) такі сертифікати Кінцевим споживачам, які обмінюють такі сертифікати на товари Товариства. Товариство за фактом оплати/відвантаження складає на Покупця податкову накладну з номенклатурою «подарунковий сертифікат».


Враховуючи вищевикладене, Товариство просить надати індивідуальну податкову консультацію з питань:

1) чи зобов’язано Товариство у такій ситуації складати розрахунок коригування до податкової накладної, складеної при продажу сертифікату, на зміну номенклатури та коду товару згідно з УКТ ЗЕД?;

2) чи передбачені штрафні санкції за нескладення розрахунку коригування на зміну номенклатури та коду товару згідно з УКТ ЗЕД?

Відносини, що виникають у сфері справляння податків і зборів, регулюються нормами ПКУ (пункт 1.1 статті 1 розділу І ПКУ).

Правові основи оподаткування ПДВ встановлено розділом V та підрозділом 2 розділу XX ПКУ.

Згідно з підпунктами «а» і «б» пункту 185.1 статті 185 розділу V ПКУ об’єктом оподаткування ПДВ є операції платників податку з постачання товарів/послуг, місце постачання яких відповідно до статті 186 розділу V ПКУ розташоване на митній території України, у тому числі операції з безоплатної передачі.

Під постачанням товарів розуміється будь-яка передача права на розпоряджання товарами як власник, у тому числі продаж, обмін чи дарування такого товару, а також постачання товарів за рішенням суду (підпункт 14.1.191 пункту 14.1 статті 14 розділу I ПКУ).

При цьому продаж (реалізація) товарів - це будь-які операції, що здійснюються згідно з договорами купівлі-продажу, міни, поставки та іншими господарськими, цивільно-правовими договорами, які передбачають передачу прав власності на такі товари за плату або компенсацію незалежно від строків її надання, а також операції з безоплатного надання товарів (підпункт 14.1.202 пункту 14.1 статті 14 розділу I ПКУ).

Правила формування податкових зобов'язань, податкового кредиту з ПДВ та їх коригування, а також складання податкових накладних / розрахунків коригування до податкових накладних і їх реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі - ЄРПН) встановлено статтями 187, 192, 198 і 201 розділу V ПКУ.

Пунктом 187.1 статті 187 розділу V ПКУ визначено, що датою виникнення податкових зобов'язань з постачання товарів/послуг вважається дата, яка припадає на податковий період, протягом якого відбувається будь-яка з подій, що сталася раніше:

а) дата зарахування коштів від покупця/замовника на рахунок платника податку в банку / небанківському надавачу платіжних послуг як оплата товарів/послуг, що підлягають постачанню, а в разі постачання товарів/послуг, оплата яких здійснюється електронними грошима, - дата зарахування електронних грошей платнику податку як оплата товарів/послуг, що підлягають постачанню, на електронний гаманець, а в разі постачання товарів/послуг за готівку - дата оприбуткування коштів у касі платника податку, а в разі відсутності такої - дата інкасації готівки у банківській установі, що обслуговує платника податку;

б) дата відвантаження товарів, а в разі експорту товарів - дата оформлення митної декларації, що засвідчує факт перетинання митного кордону України, оформлена відповідно до вимог митного законодавства, а для послуг - дата оформлення документа, що засвідчує факт постачання послуг платником податку. Для документів, складених в електронній формі, датою оформлення документа, що засвідчує факт постачання послуг платником податку, вважається дата, зазначена у самому документі як дата його складення відповідно до Закону України від 16 липня 1999 року № 996-XIV «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні», незалежно від дати накладення електронного підпису.

Згідно з пунктами 201.1, 201.7 та 201.10 статті 201 розділу V ПКУ при здійсненні операцій з постачання товарів/послуг на дату виникнення податкових зобов'язань платник податку зобов'язаний скласти податкову накладну в електронній формі з використанням кваліфікованого електронного підпису або удосконаленого електронного підпису, що базується на кваліфікованому сертифікаті електронного підпису, уповноваженої платником особи відповідно до вимог Закону України від 5 жовтня 2017 року № 2155-VIII «Про електронну ідентифікацію та електронні довірчі послуги» та зареєструвати її в ЄРПН у встановлений ПКУ термін. Податкова накладна складається на кожне повне або часткове постачання товарів/послуг, а також на суму коштів, що надійшли на рахунок у банку / небанківському надавачу платіжних послуг як попередня оплата (аванс).

Перелік обов'язкових реквізитів, які зазначаються у податковій накладній, визначено у пункті 201.1 статті 201 розділу V ПКУ, зокрема такими реквізитами є:

опис (номенклатура) товарів/послуг та їх кількість, обсяг (реквізит має відповідати формулюванню у первинних документах, якими супроводжується постачання таких товарів/послуг);

код товару згідно з УКТ ЗЕД, для послуг - код послуги згідно з Державним класифікатором продукції та послуг (далі - ДКПП); платники податків, крім випадків постачання підакцизних товарів та товарів, ввезених на митну територію України, мають право зазначати код товару згідно з УКТ ЗЕД або код послуги згідно з ДКПП неповністю, але не менше ніж чотири перших цифри відповідного коду.

Відповідно до пункту 192.1 статті 192 розділу V ПКУ якщо після постачання товарів/послуг здійснюється будь-яка зміна суми компенсації їх вартості, включаючи наступний за постачанням перегляд цін, перерахунок у випадках повернення товарів/послуг особі, яка їх надала, або при поверненні постачальником суми попередньої оплати товарів/послуг, суми податкових зобов'язань та податкового кредиту постачальника та отримувача підлягають відповідному коригуванню на підставі розрахунку коригування до податкової накладної, складеному в порядку, встановленому для податкових накладних, та зареєстрованому в ЄРПН.

Розрахунок коригування до податкової накладної складається також у випадку зміни номенклатури товарів/послуг, яка передбачає зміну коду товару згідно з УКТ ЗЕД чи коду послуги згідно з ДКПП.

Щодо питань 1 - 2

За операцією Товариства з продажу (реалізації) подарункового сертифіката Покупцю (юридичній особі - платнику ПДВ) податкові зобов'язання з ПДВ нараховуються на дату «першої події», визначеної відповідно до пункту 187.1 статті 187 розділу V ПКУ (або на дату передачі Товариством сертифіката Покупцю, або на дату оплати Покупцем такого сертифікату).

При цьому за такою операцією на дату виникнення податкових зобов'язань з ПДВ Товариство зобов'язано скласти податкову накладну на такого Покупця та зареєструвати її в ЄРПН у встановлені ПКУ терміни. У такій податковій накладній зазначається код згідно з УКТ ЗЕД та номенклатура безпосередньо подарункового сертифіката.

Передача Товариством товарів Кінцевому споживачеві у обмін на такий подарунковий сертифікат для цілей оподаткування ПДВ буде «другою подією», яка не зумовлює для Товариства податкових наслідків в частині визначення податкових зобов'язань з ПДВ.

В той же час на дату фактичної передачі Товариством товарів Кінцевому споживачу в обмін на подарунковий сертифікат («друга подія») номенклатура та код товару згідно з УКТ ЗЕД, зазначені у вищевказаній податковій накладній, складеній на Покупця, підлягають обов’язковому коригуванню шляхом складання Продавцем розрахунку коригування до такої податкової накладної на зміну номенклатури.

Відповідальність за порушення строків реєстрації податкової накладної та/або розрахунку коригування в ЄРПН та допущення помилок при зазначенні обов'язкових реквізитів податкової накладної визначено статтею 1201 глави 11 розділу ІІ ПКУ. Індивідуальна податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію (пункт 52.2 статті 52 глави 3 роздiлу II ПКУ). 
 
 
****

Маєте запитання? 

 
 
**** 
 
 
****   


 

Немає коментарів: