середу, 17 січня 2024 р.

Притягнути податкову до відповідальності? Нам реальніше F-16 отримати

 

 ---/---


[ Податковий адвокат | Спори з податковою | Податкова консультація  | Розблокувати податкову накладну | Виведення з ризикових | Не приймають таблиці даних платника податків ]

 
---/---


З 2017 року в Податковому кодексі з’являються натяки на те, що податкова, її посадові особи «відповідають за прийняття неправомірного рішення». На цьому все. Далі у законодавця не вистачило сил аби деталізувати ці натяки.
У 2020 році нарешті приходить натхнення і він прописує порядок та умови притягнення до відповідальності податківців, процедуру відшкодування збитків (ст. 114, ст. 128 ПК України).

Якщо коротко: аби сподіватися на відшкодування, наприклад, внаслідок незаконного податкового повідомлення-рішення (ППР), яке приймається за результатами податкової перевірки, потрібно: визнати протиправність цього ППР в адміністративному суді та після цього звернутися за відшкодуванням уже до господарського суду. Чи можна це зробити одночасно, можна, але розуміючи культуру суддів саме адміністративної юрисдикції, то це буде дивом.

Схожий алгоритм працює і з відшкодуванням збитків через блокування податкових накладних (оскаржити незаконність блокування, а потім судитися в господарському суді за збитки). Ці справи триваліші за ППР. Однак виринає чимало процедурних нюансів, які слід враховувати. Направду, тут отримати відшкодування більш реальніше, ніж в справах з ППР.

Тобто з левової частки податкових спорів отримати матеріальну компенсацію за неправомірні дії податківців доволі проблематично.

Є третя категорія податкових спорів, в яких отримати компенсацію, але в розмірі однієї мінімальної заробітної плати досить реально, наприклад, при скасуванні рішень про анулювання статусу платника єдиного податку, платника ПДВ…

Цікаво, що того року в парламенті пропонувався законопроєкт про адміністративну відповідальність податківців за незаконні дії, і цим проєктом пропонується застосовувати штраф в розмірі 8500 - 17000 грн., але, із власного досвіду, зазначу, що це відверта профанація, бо маємо радянський кодекс про адміністративні правопорушення з низкою суттєвих недоліків, через які сам інститут адміністративної відповідальності нівелюється.

Зрештою є певні варіанти, коли збитки від податкової отримати можна. Якщо кортить покарати податкову чи оцінити реальність стягнення збитків у податкових спорах конкретно у Вашій справі – просимо звертатися до @eugenevlasovlawyer.

****

Маєте запитання? 

 
 
**** 
 
 
****

#АдвокатПодатки #ПодатковийЮрист #ПодатковийАдвокат #Податки #ПодатковіСпори #ПодатковаПеревірка #СпоризПодатковою #ПодатковаКонсультація #РозблокуватиНакладну #РизиковістьПлатникаПодатків #ШтрафПодаткової #ПодатковийАдвокатКиїв #ПодатковіПоради #ПодатковийРадник #ПорадиПодатковогоАдвоката #ЗбиткиВідПодаткової #ВідповідальністьПодаткової #ПодатковаКонсультація #РозблокуватиНакладні #ВивестиЗризикових #Критерій1 #Критерій8 #ДосудовеОскарження #РозблокуванняНакладних #РозблокуванняПодатковихНакладних #ЗаблокувалиПодатковуНакладну #ПодатковіПорушення #НезаконнеРішенняПодаткової
 

Немає коментарів: